In absenta unor noi propuneri de reforma din partea Atenei, noi negocieri "nu au niciun sens", a declarat comisarul european pentru economia si societatea digitala, Guenther Oettinger, in Bild, informeaza AFP. 

"Referendumul i-a mobilizat pe oameni, insa aceasta nu schimba cu nimic faptul ca Grecia este in pragul falimentului", a subliniat Oettinger. 

Comisia Europeana si tarile din zona euro trebuie sa impiedice acum ca, "din cauza urgentei financiare" pe care o traieste in prezent Grecia, sa se instaleze in aceasta tara o penurie de medicamente, alimente sau de petrol si gaz, a mai spus Oettinger, avansand posibilitatea utilizarii in acest scop a unor mijloace deblocate in mod normal in cazul unor catastrofe naturale. 

Luni seara, la Paris, cancelarul federal Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au lasat "deschisa usa pentru discutii" cu Atena, indemnandu-l in acelasi timp cu fermitate pe premierul grec sa vina cu "propuneri serioase" pentru a gasi o solutie la criza

Rezultatul referendumului este considerat "foarte regretabil" de seful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, informeaza AFP. Comisia Europeana "ia nota si respecta" rezultatul votului, potrivit unui scurt comunicat. 

"Pentru refacerea economiei grecesti, masuri dificile si reforme sunt inevitabile. Nu vom astepta initiativele autoritatilor grecesti", a afirmat Jeroen Dijsselbloem, ministrul de finante al Olandei, care prezideaza Eurogroup.

Germania considera ca nu sunt intrunite "conditiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor" pentru Grecia, data fiind "decizia cetatenilor greci" de la referendum, a declarat luni purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.

Guvernul german "a luat nota de votul 'NU' clar exprimat si respecta acest rezultat. Guvernul federal ramane deschis la dialog (...), dar, data fiind decizia de ieri a cetatenilor greci, nu sunt intrunite conditiile pentru negocieri privind un nou program de ajutor", a afirmat el, precizand ca o continuare a discutiilor depinde de noile propuneri de reforma din partea Atenei. 

"Usa ramane deschisa", a subliniat el. "Grecia este membra a zonei euro. Si depinde doar de Grecia sa ramana in zona euro", a adaugat Seibert. 

In ce priveste anuntul ministrului de finante grec Yanis Varoufakis de a demisiona, Seibert a insistat ca ceea ce conteaza sunt luarile de pozitie, nu persoanele, adaugand ca demisia nu i-a provocat niciun sentiment deosebit cancelarului german Angela Merkel. 

Totodata, un purtator de cuvant al ministrului german de finante Wolfgang Schauble a exclus din nou orice restructurare a datoriei Greciei. 

Si ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, considera ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt "greu de imaginat" acum. Premierul grec Alexis Tsipras a "taiat ultimele punti" intre tara sa si Europa, a declarat vice-cancelarul german intr-un interviu ce va fi publicat luni de cotidianul Tagesspiegel.

"Dupa respingerea regulilor de joc ale zonei euro (...), negocieri asupra unor programe de asistenta in valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat", a subliniat Sigmar Gabriel, transmite Agerpres.

Reactia sa a survenit dupa ce mai multi oficiali greci au declarat ca guvernul de la Atena doreste sa reia imediat negocierile cu creditorii internationali si sa ajunga cat mai repede la un acord cu acestia pentru un nou program de finantare.

Summitul, confirmat de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a fost cerut de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, care au discutat la telefon duminica seara si urmeaza sa se intalneasca luni la Paris. 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a sustinut campania pentru DA la referendum, se va exprima oficial asupra rezultatului, marti, la Parlamentul European la Strasbourg.  Luni, Juncker va discuta intr-o conferinta telefonica cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem si Mario Draghi. 

La randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si-a afisat nelinistea intr-un mesaj video cu privire la consecintele votarii NU pentru poporul grec si a estimat ca fiind "periculoasa" evocarea de catre guvernul grec a unei redeschideri apropiate a bancilor, dat fiind riscul panicii bancare. El a estimat ca pe ordinea de zi a discutiilor summit-ului de marti ar trebui sa figureze si "un program de ajutor umanitar pentru Grecia". 

"Guvernul grec trebuie sa faca in orele imediat urmatoare propuneri consecvente si constructive", in absenta carora "vom intra intr-o perioada foarte dificila si chiar dramatica", a adaugat social-democratul german.

Marea Britanie va face tot ce e posibil pentru a se proteja

Guvernul britanic a luat act de "opinia decisiva" a grecilor, dand asigurari ca "va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja" economia tarii, a indicat luni un purtator de cuvant al premierului David Cameron, transmite AFP. 

Potrivit acestuia, seful cabinetului de la Londra va conduce luni dimineata o reuniune care va examina planurile de urgenta ale Marii Britanii.

"Avem deja planuri de urgenta si, putin mai tarziu in cursul diminetii, prim-ministrul va prezida o alta reuniune pentru a examina aceste planuri in lumina rezultatului" de la referendumul din Grecia.

Marea Britanie nu face parte din zona euro, insa economia sa, in care sectorul financiar detine o pondere considerabila, este foarte sensibila la situatia din tarile uniunii monetare, mentioneaza AFP.