Tsipras: Am venit in Rusia pentru ca Europa nu mai e centrul lumii. Grecia a batut palma cu Moscova: primeste finantare pentru constructia Turkish Stream. Rusii, pregatiti sa sprijine financiar Atena
Rusia a semnat vineri un acord preliminar privind constructia unei sectiuni din Turkish Stream pe teritoriul Greciei si va acorda un imprumut pentru realizarea proiectului, transmit TASS si Bloomberg.
Gazprom va livra gaze naturale Europei prin Turkish Stream, ocolind Ucraina.
A doua mare banca rusa, VEB, va finanta complet proiectul estimat la doua miliarde de euro si va detine 50% din actiuni, in timp ce restul va apartine partii elene, a anuntat ministrul Energiei din Grecia, Panagiotis Lafazanis.
Gazprom nu va avea actiuni la sectiunea care traverseaza Grecia, a explicat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.
Capacitatea anuala a acestei sectiuni va fi de 47 miliarde metri cubi pe an, constructia va demara in 2016 si se va finaliza in 2019.
Conform acordului preliminar convenit in decembrie 2014, capacitatea totala a intregului proiect este estimata la 63 de miliarde metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde metri cubi ar urma sa fie dedicati Turciei.
Constructia primei sectiuni a gazoductului va incepe la sfarsitul acestei luni, iar Turkish Stream va fi operational in decembrie 2016, a anuntat recent seful Gazprom, Alexey Miller.
La inceputul acestui an, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul South Stream, urmand in schimb sa construiasca o conducta submarina cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construita pe ruta din Marea Neagra planificata pentru South Stream.
Viitoarea conducta Turkish Stream va traversa Marea Neagra pentru a ajunge pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea sa ajunga la consumatorii din sudul Europei.
Tsipras: Am venit in Rusia pentru ca Europa nu mai este centrul lumii
"Uniunea Europeana trebuie sa se intoarca la principiile ei de baza: solidaritate, democratie si justitie sociala", a spus vineri premierul grec Alexis Tsipras, fiind de parere ca politica de "strangere a curelei" impusa de Bruxelles si Berlin agraveaza recesiunea si "nu duce nicaieri", transmit agentiile Reuters si EFE.
"Dupa criza din 2008, lumea s-a schimbat. In Europa am avut iluzia ca suntem buricul pamantului (...) Dar centrul lumii s-a schimbat, exista noi forte la nivel politic si economic. Relatiile internationale capata un caracter multipolar", a subliniat premierul grec.
"Ne aflam in mijlocul unei furtuni, dar suntem un popor care stie sa se descurce pe mare si nu ne sperie furtuna si nici posibilitatea de a descoperi noi oceane si de a ajunge in porturi mai sigure", a continuat el, facand aluzie la presiunile creditorilor internationali ce ar putea impinge Grecia catre Rusia, si tinand sa aminteasca si faptul ca tara sa este "un prieten istoric al Rusiei".
Rusia este pregatita sa examineze posibilitatea acordarii de asistenta financiara Greciei
Declaratia a fost facuta vineri de vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, potrivit TASS, transmite Agerpres.
"Vom sprijini orice decizie (pentru reglementarea crizei datoriei elene) care va fi propusa de Grecia si de catre partenerii nostri europeni. Prioritare pentru noi sunt proiectele investitionale si comertul cu Grecia. Daca va fi nevoie de ajutor financiar, noi vom examina aceasta problema", a declarat Dvorkovici.
"Prioritatea pentru noi este o Europa stabila si o Grecie stabila. Vom sprijini in orice mod posibil rezolvarea crizei financiare elene", a adaugat oficialul rus.
Dvorkovici a declarat ca in Europa multe tari doresc ca sanctiunile instituite impotriva Rusiei sa fie ridicate cat mai repede posibil, Grecia figurand printre ele.
"ceste tari se gandesc la afaceri, la propria economie si nu la politica. Credem ca aceasta este o abordare constructiva", a spus Dvorkovici.
Ministrul adjunct al economiei Rusiei, Serghei Storceak, declarase joi ca guvernul de la Atena nu a adresat Ministerului de Finante al tarii sale vreo solicitare de asistenta financiara, indicand ca Federatia Rusa nu are resurse in aceasta privinta in buget.
In aprilie, Spiegel relatase ca Moscova va oferi Atenei un avans intre 3 si 5 miliarde de dolari in cadrul proiectului de gazoduct Turkish Stream ce va trece si pe teritoriul elen. Ulterior, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a dezmintit informatia.
Declaratia vicepremierului rus intervine in contextul lipsei un acord intre Atena si creditorii sai.