Miller a spus ca Uniunea Europeana trebuie sa accelereze constructia infrastructurii pentru a primi gaze prin conducta Turkish Stream, el subliniind faptul ca lucrarile la noile gazoducte necesare pe teritoriul statelor UE trebuie sa inceapa cat mai curand, pentru ca termenele de realizare sa fie respectate.

"Partenerii nostri europeni au fost informati si acum este treaba lor sa creeze infrastructura necesara, catre frontierele Greciei si Turciei", a explicat Miller, citat de agentia de presa BGNES.

Solicitat sa comenteze soarta gazoductului South Stream, Miller a declarat jurnalistilor ca este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina. "Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca aceasta uniune nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.

Totodata, Miller a avertizat ca riscurile legate de tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei inca exista.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului gazoductului ruso-italian South Stream din cauza obiectiilor Comisiei Europene, determinate de nerespectarea legislatiei europene in domeniul energiei.

In pofida acestui anunt, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a cerut Bulgariei, la jumatatea lunii trecute, sa emita la timp autorizatiile pentru constructia tronsonului subacvatic al gazoductului South Stream.

Proiectul cu Turcia anuntat de Rusia prevede transportul de gaze rusesti catre aceasta tara, cu posibilitatea construirii la granita turca a unui centru de distributie a gazelor pentru livrari in Uniunea Europeana.

Intre timp, Bulgaria a propus Comisiei Europene constructia unui centru de distributie a gazelor in apropiere de portul Varna, unde era proiectat sa ajunga la tarm South Stream.

Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru inlocuirea South Stream, una dintre acestea fiind transportarea de gaze din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu.