Ministrii de Finante din zona euro se reunesc de urgenta, pe tema crizei din Grecia. Violente la Atena, in urma adoptarii reformelor cerute de creditori
Protest la Atena, Grecia
Ministrii de Finante din cele 19 state membre ale zonei euro vor avea luni o reuniune de urgenta in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la reformele adoptate de Grecia si a evita o repetare a negocierilor haotice care au avut loc anul trecut, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Reuniunea Eurogrupului, la care ar urma sa fie discutata si o noua restructurare a datoriilor Greciei, vine intr-un context in care la Atena au fost organizate ample manifestatii de protest fata de adoptarea de catre Parlament a unei reforme controversate a pensiilor si impozitelor.
Fara noi credite din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, Atena risca sa nu poata face fata unor datorii de aproximativ cinci miliarde de euro care trebuie rambursate pana la mijlocul lunii iulie.
Ministrul grec de Finante, Euclid Tsakalotos, a cerut sambata partenerilor din zona euro sa aprobe programul sau economic, avertizand ca esecul discutiilor ar putea avea costuri potentiale semnificative. "Nimeni nu ar trebui sa creada ca o noua criza greceasca, care ar putea duce probabil la un nou stat esuat in regiune, ar putea fi benefica pentru cineva", a spus Tsakalotos.
In agenda oficiala a reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, se precizeaza ca Eurogrupul va discuta stadiul primei evaluari a programului de ajustare macroeconomica a Greciei precum si progresele realizate de Grecia si creditorii sai cu privire la pachetul de reforme necesar pentru finalizare primei evaluari.
"Eurogrupul va discuta de asemenea posibile masuri de relaxare a datoriei care sa asigure ca necesitatile de finantare ale Greciei raman la un nivel sustenabil", se precizeaza in agenda oficiala.
Reuniunea extraordinara a Eurogrupului a fost convocata dupa ce la reuniunea care a avut loc la Amsterdam in data de 22 aprilie, ministrii de Finante din zona euro nu au putut finaliza prima evaluare a programului cu Grecia, care conform calendarului initial trebuia finalizata inca din luna decembrie a anului trecut. Spectrul unei noi crize in Grecia vine intr-un moment in care in data de 23 iunie va fi organizat un referendum cu privire la ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.
Reforma pesniilor si majorarea taxelor au scos grecii in strada
Parlamentul grec a adoptat in noaptea de duminica spre luni o reforma controversata a pensiilor si impozitelor, cu votul majoritatii coalitiei guvernamentale, stanga radicala SYRIZA si partidul de dreapta nationalist ANEL (Grecii Independenti), pe fondul ciocnirilor in timpul serii pe strazile din apropiere la Atena intre politie si protestatari care se opun masurilor de austeritate.
Toate partidele de opozitie, inclusiv dreapta Noua Democratie, au votat contra acestui text, contestat de sindicate si care prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurari, cresterea cotizatiilor, a taxelor si impozitarii in special pentru venituri medii si mari.
Toti cei 153 de membri ai coalitiei prim-ministrului Alexis Tsipras in parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de masuri, in incercarea de a primi mai multi bani de la creditorii internationali in urmatoarea transa din planul de salvare a tarii.
In timp ce parlamentarii dezbateau legislatia, sute de manifestanti au aruncat in haos o demonstratie pasnica in fata parlamentului. Unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov si alte obiecte in politisti.
In timpul zilei de duminica, mii de oameni s-au adunat in fata parlamentului pentru a protesta contra reducerii pensiilor si cresterii impozitelor. Un protestatar a declarat la televiziunea greaca ca legislatia este "lespedea de mormant a sistemului de pensii asa cum il cunoastem".
Politia a estimat la 20.000 numarul participantilor la protestul pasnic, dar multi au fugit cand au izbucnit ciocnirile.
Atena si creditorii ei internationali s-au luptat luni de zile pentru a cadea de acord asupra reformelor structurale si unor masuri de reducere a costurilor ce ar permite guvernului lipsit de bani in numerar sa primeasca in continuare ajutor de salvare. Preocuparile sunt in crestere ca Grecia se apropie din nou de faliment.
Masurile de austeritate sunt o conditie pentru ca Grecia sa primeasca de la creditorii internationali o a treia transa din pachetul de asistenta, care se ridica la o suma totala de pana la 86 miliarde de euro.
Fondul Monetar International, unul dintre creditorii internationali, a cerut in plus guvernelor din zona euro sa deschida negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor.
Pe acelasi subiect: