Criza din Grecia: rebransarile ilegale la reteaua de energie electrica au devenit un fenomen. Pretul energiei a crescut cu 59% din 2007 pana azi
Criza economica si somajul ridicat au creat un nou fenomen in Grecia: rebransarile ilegale, prin improvizatii, la reteaua de energie electrica. Compania de furnizare il considera periculos, iar voci din societatea civila il vad ca justificat.
Cu 1,37 milioane de someri, 27% din forta de munca, deconectarea de la electricitate a devenit obisnuita pentru multe familii din Grecia.
Situatia a facilitat aparitia unei retele de electricieni care lucreaza la negru, reconectandu-i ilegal pe cei care nu isi pot plati datoriile catre compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg.
Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum somer, locuieste la bloc in Salonic, unde are grija de mama bolnava si de sotia infirma. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro catre distribuitorul de electricitate HEDNO si a fost debransat de doua ori in ultimii doi ani, dupa ce nu a reusit sa plateasca rata lunara de 150 de euro negociata cu compania. El s-a reconectat la retea in luna octombrie, printr-o improvizatie, preferand sa riste sanctiuni mai dure decat sa stea pe intuneric.
Numarul deconectarilor de la electricitate din cauza restantelor a crescut in primele noua luni ale acestui an in Grecia cu 5,4%, la 257.000, potrivit Autoritatii de reglementare in domeniul energiei. Operatorul retelei de distributie, HEDNO, estimeaza ca aproximativ 1 din 10 locuinte vor fi reconectate fara autorizatie in acest an.
Practica se incadreaza intr-un fenomen mai amplu de rezistenta sociala aparut in Grecia in contextul depresiunii economice, care a redus puternic veniturile populatiei si a impins in somaj aproape o treime din forta de munca.
Pretul energiei a crescut in Grecia cu 59% din 2007 pana in prezent, in principal din cauza taxelor mai mari, aplicate dupa ce guvernul a incheiat doua acorduri de finantare externa cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, pentru imprumuturi de 240 miliarde euro.
Anul trecut, venitul mediu al celor mai saraci 10% dintre greci a fost cu mai mult de 50% mai mic decat in 2009 si cu 37% sub pragul saraciei caculat la nivelul acelui an, comenteaza pentru Bloomberg Manos Matsaganis, economist la Universitatea de Economie si Afaceri din Atena. Dintre someri, mai putin de 19% beneficiaza de asistenta sociala, in timp ce costul vietii a crescut.
Grecia are aproximativ 7,4 milioane de consumatori de electricitate, inclusiv cei industriali, iar aproximativ 60% dintre clientii deconectati din cauza restantelor sunt rebransati la un moment dat, potrivit Agentiei nationale de reglementare in energie.
Viata fara energie electrica este umilitoare si deprimanta, afirma Pantelis Karipoglou, 22 de ani, care locuieste intr-un apartament Tesalonic impreuna cu o familia numeroasa si a fost rebransat recent de Karampetian. "Atunci cand te-ai obisnuit cu tehnologia si nu mai ai curent, parca iti taie aripile", comenteaza el.