Ministrul german al Finantelor: Guvernele europene incearca sa convinga bancile sa accepte o pierdere mai mare pe Grecia
Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Finantelor
Guvernele din zona euro incearca sa convinga bancile sa accepte o pierdere mai mare pe obligatiunile Greciei, fara de care criza datoriilor de stat nu va putea fi rezolvata, a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.
Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au cerut sambata Uniunii Europene sa prezinte, la summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani, un plan "complet si decisiv" care sa solutioneze criza datoriilor de stat prin reducerea datoriei Greciei, impiedicarea riscurilor de contagiune si protejarea bancilor europene.
Institutiile de credit se opun insa atat unor pierderi mai mari din expunerea pe Grecia, cat si presiunilor pentru fortarea unei recapitalizari generalizate.
"Detaliile sunt discutate acum. Nu trebuie sa fie gata pana la summit-ul UE, insa principiile trebuie sa fie clare", a precizat Schaeuble la televiziunea germana ARD.
Schaeuble si omologul sau francez Francois Baroin au primit sambata un avertisment ferm de la G20 si trebuie sa actioneze urgent si decisiv pentru a opri o criza care a inceput deja sa afecteze economia globala.
Germania si Franta, marile puteri ale zonei euro, sustin ca fac progrese bune in privinta unui plan de solutionare a crizei.
Intrebat, in interviul acordat ARD, daca ar trebui ca bancile sa accepte o reducere de pana la 50-60% a datoriei Greciei, Schaeuble a afirmat: "O solutie de durata pentru Grecia nu este posibila fara deprecierea unor obligatiuni, care va trebui probabil sa fie mai mare decat nivelul luat in calcul in vara".
Liderii europeni au convenit, la summit-ul UE din 21-22 iulie, un al doilea acord de salvare a Greciei, de 109 miliarde euro, care prevede in premiera participarea creditorilor privati ai statului.
Astfel, bancile si companiile de asigurari au acceptat o pierdere de 21% din obligatiunile de stat grecesti care vor ajunge la maturitate pana in 2020, in valoare totala de 135 miliarde euro.
Lideri europeni si economisti au indicat in ultimele saptapmani ca ar putea fi necesara o depreciere mai puternica a obligatiunilor grecesti, de circa 50%, pentru a stabiliza zona euro.
Grecia are in derulare un acord de finantare externa cu UE si FMI de 110 miliarde euro, pe trei ani, incheiat in mai 2010. Noul acord are scopul de a permite statului elen sa evite pietele de credit pentru inca un an fata de cel anterior, pana la jumatatea lui 2014.
"Desigur ca am dori, daca va fi posibil, sa convenim impreuna cu bancile participarea sectorului privat. De aceea vom discuta cu ei. Insa este clar, trebuie sa fie un nivel de participare suficient pentru a ajunge la o solutie de durata pentru Grecia. Este de o dificultate enorma", a spus Schaeuble.
Intr-un alt interviu, acordat televiziunii ZDF, oficialul german a reiterat ca este necesara recapitalizarea bancilor pentru a preveni o escaladare a crizei.
"Este necesara o mai buna reglementare si, de asemenea, o mai buna capitalizare a bancilor, ceea ce vom face pe termen scurt. Este cea mai buna varianta pentru a ne asigura ca nu vom asista la escaladarea crizei si la colapsul sistemului bancar. Trebuie sa admitem ca bancile nu mai au incredere reciproca in acest moment, iar piata interbancara nu functioneaza asa cum ar trebui. Cel mai bun mod de a aborda aceasta problema este recapitalizarea mai buna", a declarat oficialul german.
Unii analisti considera insa ca obligarea bancilor sa atraga capital ar putea pune in pericol cresterea economica din zona euro, care se afla oricum intr-o perioada de incetinire.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: