Mai exact, indicatorul calculat de CE pentru Romania se situeaza la 0,54 puncte, usor peste media UE, de 0,51 puncte.

Grecia prezinta cel mai ridicat risc din UE, de 1,02 puncte, urmata de Italia, cu 0,88 puncte. 

In Europa Centrala si de Est, Bulgaria prezinta cel mai redus risc fiscal, de numai 0,08 puncte, in timp ce in Ungaria acesta este cel mai ridicat, de 0,82 puncte.

Polonia si Cehia se situeaza sub media UE, cu 0,48 puncte, respectiv 0,32 puncte.

Luxemburg, cu o valoare negativa de 0,05 puncte, este statul UE cu cea mai solida situatie fiscala.

Ce inseamna risc fiscal

Indicatorul de risc fiscal ia in calcul informatii despre nivelul datoriilor statului, datorii ca procentaj din PIB scadente in termen de 24 de luni, dobanda implicita pentru datoria suverana si decalajul balantei primare (necesarul de imprumut fara plata dobanzilor pentru datoriile consolidate) fata de o situatie care ar conduce la convergenta datoriei catre 60% din PIB pana in 2020. 

O valoare ridicata a indicatorului de risc fiscal denota nevoia urgenta de adoptare a unor masuri fiscale substantiale, se arata in raportul "Reforme fiscale in statele membre 2011". 

Indicatorul reflecta riscuri care daca s-ar materializa ar pune presiune pe situatia fiscala si ar conduce la o crestere brusca a necesarului de finantare pe aceasta parte. Indicatorul evalueaza riscul relativ, nu nivelul de risc absolut pe care il prezinta fiecare tara, ci mai degraba modul in care influenteaza statele membre, informeaza Mediafax.