"Trebuie sa spunem adevarul despre cele trei milioane de locuri de munca, 25.000 de companii, exporturile anuale de 200 de miliarde de lire sterline (280 de miliarde de euro) si investitii de 450 de miliarde de lire sterline (630 de miliarde de euro) legate de Europa", a scris Brown intr-un articol publicat in cotidianul The Guardian, inaintea dezbaterii de marti, din Camera Comunelor, pe tema UE.

"Si trebuie sa vorbim despre cum optiunea Hong Kong - sa parasim Europa pentru a ne alatura lumii - este de fapt optiunea Coreea de Nord, afara in frig, cu prieteni putini, fara influenta, comert slab si chiar mai putine investitii", a adaugat fostul premier.

"Ar fi defetism pur sa ne prezentam, asa cum fac scepticii, ca victime neajutorate, trecatori neputinciosi, incapabili sa influentam evenimentele. Destinul nostru nu este de jucator pe terenul altuia sau de spectator (...), ci sa stabilim intotdeauna agenda, sa aducem oamenii laolalta si sa promovam schimbarea", a mai scris Gordon Brown in articolul preluat de Mediafax.

Fostul premier sustine ca actualul Guvern a lasat deja Marea Britanie izolata pentru ca ia in considerare ideea parasirii UE. El este pregatit sa isi asume un rol public in favoarea mentinerii in UE daca se va organiza un referendum pe aceasta tema.

Interventia lui Brown are loc in contextul in care institutul Open Europe, care face campanie pentru o Uniune Europeana reformata, a avertizat ca Marea Britanie ar avea un viitor incert in afara UE.