Seful diplomatiei britanice: Uniunea Europeana a "deraiat". Marea Britanie va ramane in cadrul blocului numai daca la Bruxelles vor avea loc "schimbari semnificative"
Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat in Camera Comunelor ca Uniunea Europana a "deraiat" si ca Marea Britanie va ramane in cadrul blocului numai daca la Bruxelles vor avea loc "schimbari semnificative", relateaza The Telegraph.
Seful diplomatiei britanice a organizat in ultima perioada intalniri cu reprezentanti a 23 de state membre, inainte ca Londra sa demareze un proces de renegociere a tratatelor incheiate cu UE.
Premierul David Cameron s-a angajat sa modifice relatia tarii sale cu blocul european inaintea unui referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la UE, pe care a promis ca-l va organiza pana la sfarsitul lui 2017, in cazul in care conservatorii vor obtine victoria in alegerile generale din acest an.
"Este necesar sa profitam de aceasta ocazie pentru a zgudui Uniunea Europeana astfel incat sa lucreze pentru (Marea) Britanie", a subliniat ministrul.
Uniunea "a deraiat undeva in urma cu 20 de ani", a apreciat el, "iar noi trebuie sa profitam de aceasta oportunitate de reformare, de renegociere, pentru a o pune la loc pe sine si apoi sa lasam britanicii" sa se pronunte prin referendum.
Statele membre considera cu tarie ca este necesar ca Marea Britanie sa ramana in interiorul Uniunii, le-a spus Hammond membrilor Camerei inferioare a Parlamentului britanic.
"Am vizitat 23 dintre partenerii nostri din Uniunea Europeana", a precizat el.
"Intr-un cuvant, exista o opinie foarte puternica, potrivit careia statele membre vor ca (Marea) Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, o intelegere care poate fi incheiata doar daca in UE va avea loc o schimbare puternica si o vointa clara de a se angaja impreuna cu noi, in special in privinta cererilor noastre de imbunatatire a competitivitatii in UE, un lucru pe care vor sa-l vada toate statele membre", a declarat ministrul.
Seful diplomatiei britanice era de parere, anterior, ca Londra "aprinde un foc sub UE" prin organizarea unui referendum asupra pastrarii calitatii de membru.