Guvernele din întreaga lume au adoptat măsuri fără precedent pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus care riscă să declanşeze o contracţie economică mondială.

"Criza coronavirusului, sau mai exact răspunsul la criză, reprezintă o constrângere fizică, spre deosebire de una financiară, asupra activităţii economice care este fără precedent în istoria postbelică", se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Goldman Sachs.

Banca de investiţii se aşteaptă ca PIB-ul în economiile avansate să se contracte "foarte mult" în al doilea trimestru, inclusiv o cădere de 24% în SUA, ceea ce ar reprezenta un declin de două ori şi jumătate mai mare decât recordul înregistrat vreodată de Statele Unite în perioada postbelică.

Goldman Sachs nu este singura bancă de investiţii care mizează pe o cădere a PIB-ul SUA. Morgan Stanley şi JP Morgan Chase susţin şi ele că criza sanitară începe să se tranforme într-o criză financiară.

Un prim vot privind un plan gigantic de relansare a economiei americane, afectată de pandemia de coronavirus, a eşuat duminică în cadrul unui vot procedural în Senat. Republicanii, care deţin majoritatea în Senat, nu au reuşit să-i convingă pe democraţi să voteze în favoarea deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect de lege, care îşi propune să strângă până la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, în camera superioară a Congresului SUA. Acest eşec riscă să afecteze bursele, au avertizat republicanii.

OECD: "Este al treilea şi cel mai mare şoc economic, financiar şi social al secolului XXI”

Un efort economic "coordonat la nivel internaţional" trebuie să răspundă crizei epidemiei declanşate de noul coronavirus, a apreciat sâmbătă Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

"Doar un efort important, credibil şi coordonat la nivel internaţional poate permite să se facă faţă urgenţei imediate a sănătăţii publice, amortizării şocului economic şi deschiderii căii de relansare", a afirmat el, citat într-un comunicat.

"Este vorba de al treilea şi cel mai mare şoc economic, financiar şi social al secolului XXI şi el necesită un efort mondial moderm asemănător Planului Marshall şi New Deal - combinate", a estimat secretarul general al OCDE. New Deal a vizat o serie de programe economice adoptate în Statele Unite între anii 1933 şi 1936.

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, care grupează ţări dezvoltate, revizuise deja puternic în scădere previziunile sale de creştere pentru 2020.

"Pare din ce în ce mai probabil că vom asista la scăderi secvenţiale ale PIB-ului mondial şi ale PIB-urilor regionale în cursul trimestrului actual şi al celor următoare în 2020 şi va trebui să acţionăm acum pentru a evita o recesiune prelungită", a apreciat Angel Gurria.

El a lansat un apel la o acţiune politică în mai multe domenii, ca sănătatea (pentru a favoriza vaccinurile şi tratamentele) şi economia (încurajând cheltuielile pentru susţinerea sistemului medical, ajutorul acordat persoanelor şi întreprinderilor), precum şi la "atacarea tensiunilor comerciale".