În condiţiile în care necesităţile de finanţare au crescut pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19), emisiunile de obligaţiuni suverane ale statelor cu rating ridicat s-au redus, iar până în acest moment pieţele emergente au emis în 2020 bonduri de 145 de miliarde de dolari, la limita superioară a intervalului de variaţie istoric, susţin analiştii băncii americane, potrivit Agerpres.

Ţările cu cel mai ridicat risc de intrare în incapacitate de plată au avut acces mai dificil la pieţele de împrumut. De exemplu, luna trecută, Fondul suveran de investiţii al Turciei şi compania energetică ucraineană Naftogaz au amânat vânzările de bonduri din cauza volatilităţii de pe pieţe, care a dus la majorarea costurilor de împrumut.

Aşteptările Goldman Sachs privind redresarea emiterii de obligaţiuni cu randamente ridicate în 2021 reflectă parţial îmbunătăţirea perspectivelor, îmbunătăţirea aversiunii faţă de risc ajutând bondurile suverane mai riscante, apreciază banca.

Emisiunile de obligaţiuni suverane cu randamente ridicate ale statelor emergente vor urca la aproximativ 60 de miliarde de dolari, de la 45 de miliarde de dolari în 2020, în timp ce emisiunile de bonduri din categoria investment-grade vor încetini la aproximativ 80 de miliarde de dolari, de la aproape 100 de miliarde de dolari, susţin analiştii Teresa Alves şi Sara Grut.

Regiunea Golfului şi America Latină vor rămâne probabil în 2021 cei mai mari emiţători regionali de obligaţiuni pe pieţele emergente, cu aproximativ 37 de miliarde de dolari şi, respectiv, circa 32 de miliarde de dolari, iar printre statele care vor emite masiv bonduri în 2021 se vor afla Arabia Saudită, Qatar, Egipt şi Mexic. În contrast, nu sunt aşteptate obligaţiuni în dolari din Ungaria, Croaţia, Sri Lanka şi Oman, estimează analiştii băncii americane.