S&P înrăutățește prognoza privind declinul economiilor emergente la 4,7%, de la 1,8% în aprilie. Creșterea de anul viitor va fi de 5,9%
Criza economica, pandemie, coronavirus, COVID-19
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiilor emergente în 2020, din cauza efectelor pandemiei, şi a avertizat că toate ţările vor înregistra efecte negative.
Ţările emergente vor înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 4,7%, faţă de o scădere de 1,8% previzionată de S&P în aprilie.
Revizuirea în scădere reflectă în principal înrăutăţirea efectelor pandemiei în multe economii emergente şi un efect negativ asupra comerţului mai pronunţat decât în prognoza anterioară, precizează agenţia de evaluare financiară.
"Estimăm că PIB-ul mediu al statelor emergente (excluzând China) se va contracta cu 4,7% anul acesta, şi va creşte cu 5,9% anul viitor. Riscurile sunt în principal în sens negativ şi sunt legate de evoluţia pandemiei", se arată în comunicatul S&P, preluat de Agerpres.
Toate ţările emergente vor înregistra pierderi economice permanente din cauza pandemiei, cele mai semnificative fiind în India, America Latină, Africa de Sud, Europa emergentă, Malaysia şi Indonezia.
FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.
Înrăutăţirea estimărilor vine în urma unui impact negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei asupra activităţii economice, în primul semestru din 2020, în timp ce redresarea proiectată pentru 2021 va fi mai graduală decât s-a previzionat iniţial. În special este semnificativ impactul nefavorabil asupra gospodăriilor, ceea ce pune în pericol progresele înregistrate în reducerea sărăciei extreme pe plan global realizate din anii 1990.
Aşa cum a fost cazul la estimările din aprilie 2020, există un grad de incertitudine mai ridicat decât de obicei privind prognozele. Scenariul de bază se bazează pe ipotezele cheie privind efectul negativ al pandemiei, în timp ce condiţiile financiare - care s-au atenuat din aprilie - se estimează că vor rămâne în linii mari la actualul nivel.
Pe acelasi subiect: