O problema de proportii globale. Cea mai mare putere a Europei "isi exporta bunicii". Situatia, comparata cu practica unor tari de a-si exporta deseurile
Tot mai multe familii germane isi trimit batranii in centre de ingrijire din Polonia, din cauza costurilor prea ridicate din tara. "Exportul bunicilor" a deventi o problema controversata in Germania, denuntata de o parte a presei drept "colonialism gerontologic", transmite Bloomberg. La sfarsitul anului trecut, Daily Mail scria despre pensionarii germani sunt trimisi in camine de batrani din Europa de Est si Asia, in ceea ce a fost numit un proces de "deportare inumana".
Practica de a trimite batranii in Polonia a devenit un trend in Germania. Un important ziar local din Munchen compara situatia cu practica unor tari de a-si exporta deseurile.
Tot mai multe familii considera insa ca Polonia reprezinta cea mai buna varianta pentru a asigura batranilor o ingijire de calitate la costuri rezonabile, aproape imposibil de gasit in Germania.
Potrivit unui sondaj efectuat de TNS Emnid, 1 din 5 germani ar fi dispus sa apeleze la un centru de ingrijire din strainatate.
Migratia batranilor germani reprezinta unul dintre primele efecte vizibile ale unei probleme de proportii globale.
ONU estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani se va tripla pana in 2050, la aproape 2 miliarde, odata cu scaderea natalitatii, cresterea duratei medii de viata si imbatranirea generatiei concepute dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Totodata, costurile ingrijirii batranilor devin prohibitive chiar si in tari cu un sistem solid de transferuri sociale, precum Germania. Cheltuielile alocate de germani ingrijirii pe termen lung a batranilor vor creste de la 1,4% din PIB in prezent la 3,3% din PIB pana in anul 2060, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Familiile germane care apeleaza la centre de ingrijire din Polonia sustin ca facilitatile de acest tip din Germania ofera servicii inferioare, desi percep tarife mult mai ridicate, chiar si de trei ori mai scumpe. Singura problema este distanta, care ingreuneaza vizitele.
Proprietarii unui complex de ingrijire a batranilor din statiunea poloneza de ski Szklarska Poreba estimeaza ca numarul rezidentilor germani se apropie de jumatate din capacitatea de cazare. Batranii sunt cazati in vile de lux, unde au parte de ingrijire permanenta si sedinte de terapie. Astfel de servicii costa in Polonia pana la 1.200 de euro pe luna, fata de 3.250 euro in Germania. Sistemul social din Germania poate subventiona pana la 1.550 euro din costul ingrijirii la un centru din tara, sau pana la 700 de euro in afara granitelor.
Germania va avea pana in 2050 una dintre cele mai imbatranite populatii din lume, alaturi de Japonia, Coreea de Sud si Italia, potrivit OCDE, care estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta peste 80 de ani va depasi, in aceste state, 15% din locuitori.
Anul trecut, Daily Mail nota ca cercetatorii au observat cum 1.146 de pensionari germani locuiau in azilele din Ungaria in 2011, peste 3.000 in Cehia si aproximativ 600 in Slovacia, precum si in tari ca Spania, Grecia si Ucraina, dar si Thailanda sau Filipine.
Expertii estimeaza ca numarul celor care nu-si vor putea permite costurile din ce in ce mai mari ale caminelor de batrani va creste pana in pragul exploziei.
Este si cazul Marii Britanii, unde foarte multi pensionari au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa-si vanda locuintele pentru a-si putea permite plata costurilor pentru sanatate. Anumite clinici private au inceput chiar sa dezvolte centre in afara tarii, in timp ce casele de asigurari au supus dezbaterii costurile reduse ale caminelor din strainatate.
Ulrike Mascher, presedintele VdK -un grup de expertiza socio-politica, a declarat pentru publicatia The Guardian in 2012 ca "pur si simplu nu putem lasa acei oameni, care au construit Germania pana in punctul in care a ajuns azi, sa fie deportati. (...) Este inuman".
Artur Frank, directorul Senior Palace, companie care gaseste camine de batrani pentru cetatenii germani in Slovacia, a declarat insa ca e gresit sa spui ca batranii sunt "deportati". "Multi dintre el sunt acolo prin vointa proprie, rezultatul unor decizii sensibile luate de famillile lor, care stiu ca acolo le va fi mai bine", a explicat Frank.