Germania castiga 40 mld. € de pe urma crizei datoriilor din zona euro
Cancelarul german Angela Merkel. Sursa: Mediafax Foto
Germania castiga de pe urma crizei datoriilor din zona euro peste 40 de miliarde de euro, dupa ce neincrederea investitorilor in stabilitatea financiara a unor tari din uniunea monetara a ajutat guvernul german sa se imprumute mai ieftin, arata datele Ministerului de Finante de la Berlin.
Germania estimeaza ca va economisi 40,9 miliarde de euro la cheltuielile cu dobanzile in perioada 2010-2014, potrivit datelor Ministerului de Finante, citate de Der Spiegel. Suma reprezinta diferenta dintre costurile planificate inaintea crizei datoriilor si cele reale.
Pe de alta parte, criza a costat Germania pana in prezent doar 599 de milioane de euro, a precizat institutia. Ministerul de Finante a facut publice informatiile legate de costurile de imprumut estimate si cele reale, precum si costurile, la cererea unui parlamentarului socialist Joachim Poss.
In medie, dobanda obligatiunilor guvernamentale emise incepand din 2010 a scazut cu un punct procentual. Investitorii considera Germania una dintre cele mai sigure tari pentru investitii in obligatiuni, ca urmare a situatiei financiare stabile a statului.
Economiile din dobanzi si veniturile peste asteptari din taxe, sustinute de economia puternica, au determinat si un necesar mai redus de noi imprumuturi. Intre 2010 si 2012, guvernul german a imprumutat cu 73 de miliarde de euro mai putin decat planifica anterior.
Ministerul de Finante incearca sa obtina beneficii maxime de urma dobanzilor mai mici, planificand emisiuni pe perioada lunga. Intre 2009 si 2012, ponderea imprumuturilor pe perioada scurta, cu maturitate de pana la trei ani, in finantarile totale a scazut de la 71% la 51%.
In timp ce Germania si alte cateva tari cu situatie bugetara solida se imprumuta mai ieftin in contextul crizei datoriilor din zona euro, dobanzile platite de unele tari de la periferia uniunii monetare, precum Spania si Italia, au crescut.
Pe acelasi subiect: