Daca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, atunci “UE nu va fi un grup de 28 minus unul'', a declarat, in cadrul unei dezbateri privind viitorul Europei, seful diplomatiei germane, exprimandu-si temerile privind declansarea unor “noi dinamici” periculoase.

Steinmeier a dat situatia din Irlanda de Nord ca exemplu, plecand de la afirmatiile unui “reprezentant al Republicii Irlanda”, in opinia caruia situatia este calmata datorita “absentei frontierelor” intre Ulster si Eire.

“Din momentul in care Marea Britanie iese din UE, atunci vom avea o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord si asta are cel putin potentialul de a reaprinde un conflict care pare sa fie total calmat”, a avertizat Steinmeier. “Este una dintre noile dinamici care pot fi declansate de 'Brexit”, a adaugat el.

Citeste si: Decizia ce "rupe" Europa. Ziua in care UE ar pierde 2,5 trilioane euro din PIB, 65 mil. cetateni si 200.000 km² din teritoriu

In 1998, acordurile de pace din asa-numita “Good Friday (Vinerea buna)” au pus capat unei perioade de trei decenii de infruntari confesionale intre catolici si protestanti in Irlanda de Nord care s-au soldat cu peste 3.600 de morti, conflict catralogat ca fiind unul dintre cele mai sangeroase din Europa de dupa razboi.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat in cadrul acestui forum de la Berlin ca “este nevoie de pragmatism britanic in Europa” si ca un Brexit ar fi o catastrofa.

El a exclus totusi sa mearga in Marea Britanie inainte de referendumul de la 23 iunie, in conditiile in care sondajele arata o cursa stransa.

Jean-Claude Juncker a subliniat ca nu intentioneaza sa efectueze o astfel de deplasare intrucat Comisia Europeana este chiar mai putin iubita in Marea Britanie decat in Germania. “Daca Comisia Europeana se amesteca activ in campania pentru referendumul britanic, acest lucru va avea consecinte contrare”, a spus el.