Un eventual Brexit ar pune in pericol exporturile de whisky, o piata de peste 1 mld. lire pe an
Whisky
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea pune in pericol exporturile de whisky in valoare de peste un miliard de lire sterline pe an, a apreciat luni Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, informeaza Bloomberg.
Whisky-ul este cel mai important produs de export al Marii Britanii din categoria alimente si bauturi iar blocul comunitar este principala sa piata, fiind responsabil pentru 37% din volumul vanzarilor, sustine la randul sau Scotch Whisky Association (SWA), care sprijina, la randul sau, ramanerea in UE.
"Industria va avea de castigat daca ramanem in UE pentru ca producatorii de whisky vor avea acces liber pe piata unica. Parasirea UE ar fi un salt in necunoscut pentru industria britanica si ar putea duce la ani de negocieri pentru ajungerea un nou acord comercial", a declarat secretarul Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, Elizabeth Truss.
Orzul, ingredientul din care se produce whisky, este cel mai cultivat soi de cereale din Scotia, reprezentand aproape 70% din suprafata cultivata cu cereale anul trecut, potrivit datelor furnizate de Guvernul scotian.
De asemenea, producatorul de bauturi Diageo sustine si el ramanerea Marii Britanii in UE, in conditiile in care compania are 29 de distilerii de whisky in Scotia. "Diageo si intreaga industrie de whisky scotian beneficiaza de pe urma apartenentei la UE a Marii Britanii. Credem cu tarie ca ar trebui sa ramanem parte a Uniunii", a declarat directorul Diageo, Ivan Menezes.
Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru postul de televiziune ITV, aproximativ 40% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea asa-numitului Brexit, fata de cei 42% care cred ca Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE.
Pe acelasi subiect: