Germania a terminat anul cu o datorie mai mică decât estimările inițiale, deși în 2020 a făcut cele mai ridicate împrumuturi din istoria țării
Berlinul avea nevoie de o datorie mai scăzută deoarece banii alocaţi pentru investiţiile publice nu au ajuns la aceste proiecte aşa de rapid cum s-a estimat, ajutorul acordat pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) nu a fost accesat de atât de multe firme cum s-a crezut, iar efectele pandemiei asupra veniturilor fiscale a fost mai redus decât s-a anticipat, au declarat oficiali guvernamentali germani pentru Reuters.
Cu toate acestea, noile împrumuturi din 2020 au fost cele mai ridicate din istoria Germaniei, depăşind recordul precedent de 44 de miliarde de euro din 2010, în urma crizei financiare.
Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, are ca obiectiv pentru acest an noi datorii nete de până la 180 de miliarde de euro, pentru a continua măsurile de stimulare ale celei mai mari economii europene, afectată de noul val de infecţii, scrie Agerpres.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor de la Berlin nu a dorit să comenteze informaţiile.
În decembrie, parlamentarii germani au aprobat bugetul pe 2021, care prevede că anul acesta Germania va contracta noi împrumuturi în valoare de 179,8 miliarde de euro. La fel ca şi în 2020, a fost suspendată o prevedere constituţională care limitează capacitatea Guvernului federal de a se împrumuta până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.
Conform proiectului de buget pe 2021, subvenţiile pentru companii în 2021 ar urma să se ridice la aproximativ 39,5 miliarde de euro, iar un sprijin suplimentar este avut în vedere pentru spitale, aeroporturi şi reţeaua feroviară.
Cele mai recente estimări ale Ministerului de Finanţe arată că, în 2020 şi 2021, noile împrumuturi ale Germaniei se vor ridica la un total de 300 de miliarde de euro, în condiţiile în care datoria publică a urcat deja la 70% din PIB, cu aproape zece puncte mai mult decât era înaintea crizei.
Cu toate acestea, finanţele publice ar putea să se îmbunătăţească anul viitor "odată cu relansarea economiei şi ridicarea restricţiilor", graţie vaccinului anti-Covid, a apreciat recent Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).