O mie de placi de beton zac pe campurile de langa Klimovo. Sunt gata stivuite, pregatite sa fie incarcate in utilaje si transportate in depozitele unei companii private. Muncitorii le-au demontat de pe aerodromul din apropiere, insa le-au lasat de izbeliste, cand autoritatile locale au inceput sa-si puna intrebari.

"In zona au fost aduse macarale cu placute de inmatriculare din Belarus. Unele camioane erau rusesti, altele tot din Belarus. Fiecare placa masoara 2 pe 6 metri si cantareste 6 tone" a declarat Alexander Gorohov, ministrul Raionului Klimov.

Hotii au avut timp berechet, desi operatiunea e una dificila. Timp de 5 luni, nimeni nu i-a intrebat nimic si au reusit sa mute 4.000 de placi de beton, distrugand aproape tot aerodromul.

Mai mult, cel care s-a ocupat de "afacere" e un colonel din cadrul ministerului. Andrei Usok a fost "rasplatit" cu un milion de ruble pentru ca a organizat totul. A provocat, in schimb, o paguba de 48 de milioane de ruble.

"Pentru noi ar insemna mult sa recuperam placile acelea. Am putea repara drumurile cu ele, reconstrui scolile", a spus Gorohov.

Colonelul Usok si-a cumparat un apartament si o vila, cu bani pe care n-a fost in stare sa-i justifice in fata anchetatorilor. El risca 12 ani de inchisoare sau o amenda pana la 90 de milioane de ruble, daca va fi gasit vinovat.