Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru.

Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, se afla sub presiune din partea pietelor financiare si partenerilor europeni pentru a cere un program de ajutor financiar destinat intregii economii.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, o importanta sursa de ingrijorare pentru pietele financiare, sunt responsabile de o datorie reprezentand 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro

Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va cobori in urmatorii doi ani la 81,5%, respectiv 80,8%.

Presa scrie ca Spania negociaza cu BCE un imprumprumut de 300 mld. euro

Banca Centrala Europeana (BCE) negociaza cu FMI un pachet de ajutor financiar pentru Spania care ar putea ajunge la 300 de miliarde de euro, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul olandez Het Financieele Dagblad, potrivit CNBC.

Pachetul de ajutor ar deschide BCE calea achizitiei de obligatiuni spaniole, astfel incat sa scada costurile la care se imprumuta Madridul.

BCE vrea participarea FMI pentru a se asigura ca Spaniei ii vor fi impuse conditii stricte pentru reducerea cheltuielilor si reformarea economiei, scrie publicatia olandeza.

"BCE lucreaza la un cadru pentru noul program de achizitii de obligatiuni guvernamentale, iar acesta implica o monitorizare stricta din partea FMI", a declarat o sursa.

FMI ar surma sa stabileasca conditiile pachetului de ajutor extern, iar un program s-ar derula conform celor ale Fondului, pe perioada de trei ani si cu fonduri de maxim 300 de miliarde de euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, Joerg Asmussen, membru in board-ului BCE, si doi oficiali FMI, Christine Lagarde si David Lipton, negociaza acordul, in timp ce ministrii de Finante din zona euro vor discuta subiectul la o reuniune vineri in Cipru.

Banca Centrala Europeana (BCE) a negat, vineri, informatia aparuta intr-un cotidian olandez ca ar negocia cu FMI un pachet de ajutor financiar pentru Spania.

Un purtator de cuvant al BCE a declarat ca articolul este nefondat, mentionand ca Spania nu a cerut ajutor extern

Potrivit publicatiei olandeze, pachetul de ajutor ar deschide BCE calea achizitiei de obligatiuni spaniole, astfel incat sa scada costurile la care se imprumuta Madridul.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat saptamana aceasta ca nu are probleme ca FMI sa monitorizeze modul in care Spania respecta conditiile pentru ajutor extern.

Un oficial din zona eruo a declarat in iulie pentru Reuters ca Spania a recunoscut pentru prima data, in timpul unei intalniri a ministrului Economiei, Luis de Guindos, cu omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, ca ar putea avea nevoie de un pachet de sprijin in valoare de 300 de miliarde de euro in cazul in care costurile de imprumut raman la un nivel prea ridicat.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat, deja, un ajutor extern de pana la 100 de miliarde de euro pentru Spania, destinat recapitalizarii sectorului bancar.