Totodată, guvernul de la Paris este aşteptat să decidă în zilele următoare când îşi vor putea relua activitatea centrele comerciale ”neesenţiale”, închise în cadrul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, informează AFP.

”Chiar este vinerea viitoare data potrivită pentru a organiza un Black Friday? Răspunsul meu este 'nu'”, a spus Bruno Le Maire în timpul reuniunii periodice pentru întrebări adresate guvernului în Senat.

El le-a cerut agenţilor comerciali din sectorul distribuţiei, inclusiv celor din comerţul online, ”să examineze toate posibilităţile pentru a decala această operaţiune care nu are sens în condiţiile actuale”, scrie Agerpres.

Ministrul francez a recunoscut însă că guvernul nu are puterea de a decide asupra operaţiunilor promoţionale desfăşurate de actori privaţi, cum este şi cazul campaniei Black Friday, dar a insistat că va discuta cu aceştia pentru a-i convinge ”să dea dovadă de simţ al responsabilităţii”.

Grupul Carrefour a acceptat să îşi suspende operaţiunile comerciale legate de 'Black Friday', care urmau să aibă loc în perioada 27-29 noiembrie, la cererea ministrului Economiei şi Finanţelor, a declarat joi un purtător de cuvânt al grupului.

"O convorbire telefonică a avut loc între directorul general Alexandre Bompard şi Bruno Le Maire în ideea de a facilita deschiderea micilor magazine. Alexandre Bompard a spus că a acceptat să suspende operaţiunile Black Friday din 27-29 noiembrie", a precizat purtătorul de cuvânt al grupului francez.

Executivul francez urmează să anunţe în zilele următoare modalităţile de relaxare progresivă a restricţiilor antiepidemice impuse începând din 30 octombrie în cadrul celui de-al doilea lockdown instituit anul acesta.

Numeroşi parlamentari şi organizaţii profesionale cer ca micile magazine ”neesenţiale” să-şi poată relua activitatea începând din 27 noiembrie, susţinând că odată cu Black Friday aceste activităţi comerciale sunt dezavantajate în faţa comerţului online.

”Împreună cu premierul, împreună cu preşedintele Republicii, vom face tot posibilul ca această redeschidere să poată avea loc (...) de îndată ce condiţiile sanitare o vor permite”, a mai spus ministrul francez al economiei.

Nu este prima dată când autoritățile de la Paris vor să interzică evenimentul de shopping. Anul trecut, mai mulţi parlamentarii francezi şi-au anunţat intenţia de a adopta un act legislativ prin care să fie interzise vânzările la reducere de Black Friday, pe motiv că provoacă supra-consum, blocaje în trafic şi poluare.

Fostul ministru al Ecologiei, Delphine Batho, a prezentat un amendament care propune interzicerea Black Friday deoarece provoacă o risipă a resurselor şi un supra-consum. Separat, ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Elisabeth Borne a criticat joi evenimentul comercial care, în opinia sa, creează "blocaje în trafic, poluare şi emisii de gaze cu efect de seră".