Economistii anticipeaza ca somajul din zona euro a stagnat in decembrie la 12,1%, un maxim istoric, cu aproximativ 19 milioane de someri, situatie similara celei din noiembrie.

Potrivit unei analize Bloomberg, statistica oficiala a Eurostat nu include cateva milioane de oameni care, desi nu muncesc, nu se incadreaza in metodologia institutiei. Eurostat defineste somerul drept o persoana care a cautat de munca in ultimele patru saptamani si poate incepe lucrul in viitorul imediat, in termen de maximum doua saptamani.

Astfel, numarul total de persoane care fac parte din forta de munca a zonei euro dar nu lucreaza ar fi de 31,2 milioane, estimeaza Bloomberg. In acest total se incadreaza cei 19 milioane de someri "oficiali" si alte peste 12 milioane de oameni care fie au renuntat sa mai caute de munca, fie nu pot merge la lucru in viitorul apropiat, din diferite motive.

Cea mai grava situatie se gaseste in Italia, unde numarul persoanelor care nu lucreaza, dar nu se incadreaza in definitia oficiala a somajului a ajuns la 4,2 milioane. Astfel, pentru a treia mare economie din zona euro, asa-numita rata de neutilizare a fortei de munca se ridica la 24%, de aproape doua ori mai mare fata de rata oficiala a somajului, de 12,7%.

"Situatia din regiune, si din Italia in particular, este cu siguranta mai proasta decat pare la prima vedere. Acest fapt este evident mai ales daca analizam somajul in randul tinerilor si ratele de participare in campul muncii", comenteaza pentru Bloomberg un economist de la Bank of America Merrill Lynch.

Italia inregistreaza de departe cea mai larga diferenta intre somajul oficial si numarul real de persoane care nu au un loc de munca, de peste doua ori mai mare fata de Spania si de 5 ori mai ridicata comparativ cu Grecia. In aceste tari insa, rata oficiala a somajului de plaseaza la 26-27%.

Situatia mai grava din Italia poate fi explicata de veniturile in scadere, care nu mai justifica efortul de a merge la lucru.

Ministrul italian al Muncii, Enrico Giovanni, a declarat saptamana trecuta intr-un interviu pentru RaiNews ca este ingrijorat de numarul mare de tineri care nu mai merg la studii, nu au un loc de munca si nici nu cauta de lucru. "Reprezinta resurse proaspete, dar au pierdut speranta", a afirmat oficialul.

Peste 12% dintre angajatii din Italia nu castiga suficient pentru a trai pe cont propriu. De asemenea, economia italiana este printre cele mai neprietenoase din Europa pentru cei care isi pierd locul de munca: numarul persoanelor care isi gasesc un alt job in termen de 12 luni este sub 15%, cel mai redus nivel din Europa.

Legaturile puternice in familie, care faciliteaza distributia veniturilor in vremuri grele, descurajeaza de asemenea munca pentru salarii scazute.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat recent ca somajul din zona euro este inca la cote foarte ridicate. Oficialul considera ca situatia impune adoptarea de reforme structurale.

Somajul in randul tinerilor este de asemenea o urgenta in UE. La nivelul Europei, unu din patru tineri (sub 25 de ani) sunt in prezent someri, cel mai ridicat nivel de la adoptarea monedei unice. In Grecia si Spania, procentajul ajunge la 50-60%.