Iniţiativa câştigă susţinători, dar Olanda rămâne sceptică, potrivit Agerpres.

După reuniunea de la Bruxelles, ministrul francez Bruno Le Maire, s-a declarat "încrezător" în şansele unui acord politic asupra proiectului, în decembrie. Colegul său german, Olaf Scholz, a apreciat şi el că "se pare că vom avea succes" şi a adăugat că se aşteaptă la susţinere şi din partea unor state din afara zonei euro.

În schimb, ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, s-a întrebat chiar înainte de şedinţă dacă "este în interesul Olandei? În interesul cetăţenilor?" şi a dat şi răspunsul: "Nu sunt convins".

Proiectul franco-german definitivat vinerea trecută urmăreşte reducerea diferenţelor între economiile celor 19 ţări care au adoptat moneda unică şi finanţarea comună a investiţiilor. Potrivit lui Hoekstra, "rămân numeroase întrebări".

O sursă europenă citată de AFP susţine că unul dintre miniştrii participanţi a lăsat să se înţeleagă că refuzul Italiei de a-şi modifica proiectul de buget pe anul viitor conform recomandărilor Comisiei Europene complică negocierile. "Cum putem începe ceva nou, dacă o ţară decide să nu se prefacă măcar că respectă regulile existente?", a întrebat ministrul în cadrul discuţiilor, conform sursei confidenţiale a agenţiei.

Preşedintele Eurogrupului (structură formată din cei 19 miniştri de finanţe din zona euro), portughezul Mario Centeno, a afirmat că luni s-au înregistrat "progrese satisfăcătoare" şi s-a declarat convins că la reuniunea din decembrie se va putea prezenta "ceva concret".

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat contribuţia care "se reflectă în propuneri deja existente ale Comisiei". Comisarul european pentru economie, Piere Moscovici, a salutat la rândul său "un pas foarte important":

"Acum un an, nu puteam nici măcar să folosim termenii 'buget al zonei euro', iar acum, există o propunere franco-germană operaţională. Este un progres politic major", a spus luni Le Maire, care l-a invitat pe Hoekstra la Paris, săptămâna aceasta, pentru un dialog despre subiectul respectiv.