Se pare ca Franta, Germania si Olanda sunt nemultumite de eforturile insuficiente pentru combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria.  Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor doua state in Schengen, dar ar prefera o aderare etapizata. 

La randul ei, Finlanda a anuntat miercuri dimineata ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE. 

Potrivit unui oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, care se va desfasura joi si vineri, nu va lua nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre. "Nu va exista niciun vot si nicio decizie", a comunicat presedintia irlandeza a Consiliului UE.  "Deocamdata, nu exista consens" pentru integrarea Romaniei si Bulgariei deoarece "mai multe state au rezerve si preocupari", a precizat o sursa din cadrul presedintiei irlandeze. "Dosarul nu va putea fi solutionat de presedintia irlandeza si va trece la Lituania", care va detine presedintia Consiliului UE incepand din iulie, adauga sursa citata. 

O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programata miercuri seara la Bruxelles in incercarea de a se gasi o solutie la actuala criza, conform unor surse diplomatice.