Franța recunoaște oficial sindromul “bore-out”. O companie, obligată să plătească 50.000 de euro unui fost angajat, pentru că l-a lăsat să se plictisească
Angajati, stres, burnout, birou, oboseala, suprasolicitare
Angajatorii știu că pot fi trași la răspundere legal, dacă își suprasolicită angajații. O companie din Franța a aflat și cum pot să fie pedepsiți angajatorii pentru că nu-și folosesc la maximum angajații și aceștia ajung să se plictisească.
Asta aflat o companie din Franța, care a fost condamnată de instanță să plătească o despăgubire de 50.000 de euro unui fost angajat, care și-a dat angajatorul în judecată pentru că se plictisea la serviciu, potrivit Franceinfo.
Sindromul “bore-out”, în antiteză cu cel de “burn-out”, adică de epuizare la locul de muncă, a fost luat în considerare de către o instanță din Paris, atunci când angajatul nemulțumit a dat în judecată producătorul de parfumuri de lux Interparfums.
Într-un proces în premieră în Franța, care a demarat în urmă cu șase ani, Frédéric Desnard și-a reclamat angajatorul pentru că funcția sa era prea neinteresantă, ceea ce l-a împins spre depresie.
Potrivit instanței de la Paris, sindromul “bore-out” este, deasemenea, o formă de hărțuire morală, care trebuie pedepsită. Această decizie a tribunalului este primul și cel mai important pas pentru recunoașterea suferinței pe care o pot resimți angajații cărora nu li se cere nimic la serviciu, care nu sunt suficient de ocupați și cărora nu li se dau suficiente sarcini, pe măsura calificărilor lor profesionale.
Frédéric Desnard era responsabil de servicii generale la Interparfums și a fost concediat pentru că a stat prea mult în concediu medical. Angajatul a explicat că a făcut un atac de epilepsie la volan, pentru că a fost victima unei forme de hărțuire morală, respectiv aceea că angajatorul nu-i dădea nimic de făcut la seviciu.
Judecătorul a recunoscut că “lipsa de activitate și plictiseala” au dus la deteriorarea stării de sănătate a reclamantului. “Domnul Desnard se plictisise să nu facă nimic… Simțea că angajatorul nu îl folosește, iar această situate l-a deprimat atât de mult, încât a început să vorbească din ce în ce mai des despre sinucidere”, a explicat judecătorul.
Aceasta este recunoașterea oficială a sindromului “bore-out”, cuvânt pe care o instanță franceză îl folosește pentru prima dată. Se stabilește astfel că plictiseala prelungită și excluderea constituie hărțuire morală. În consecință, Interparfums trebuie să-iI plătească fostului angajat 50.000 de euro.
În urma acestei decizii, Frédéric Desnard a fost recunoscută, oficial, persoană cu dizabilități. Este șomer de șase ani și își caută în continuare un loc de muncă.
Pe acelasi subiect: