"Economia Frantei nu este bolnavul Europei. Franta ramane a cincea mare putere economica a lumii, are toate resursele necesare, dar trebuie sa isi recapete competitivitatea", a spus Pierre Moscovici, citat de FT si preluat de Mediafax.

Estimari recente privind perspective slabe ale economiei franceze, ale Uniunii Europene si FMI, au alimentat temerile ca Franta ar putea agrava recesiunea din zona euro, daca guvernul nu va adopta reforme structurale similare celor din Italia si Spania.

Guvernul german abia daca si-a mascat suspiciunile ca presedintele francez Francois Hollande nu ia masuri suficiente pentru rezolvarea problemelor de competitivitate, iar oficialii europeni sunt tot mai ingrijorati ca pietele financiare s-ar putea intoarce impotriva Frantei.

Guvernantii francezi au remarcat totusi joi faptul ca in trimestrul al treilea economia a urcat cu 0,2%, in timp ce analistii asteptau stagnare sau chiar contractie.

PIB-ul zonei euro a reintrat in recesiune in trimestrul al treilea, cu un declin de 0,1%, in conditiile in care economiile Greciei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, Austriei si Olandei s-au contractat puternic, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Moscovici a explicat ca Franta nu aplica aceleasi reforme ca Italia si Spania pentru ca nu este Italia sau Spania. "Nu avem aceleasi slabiciuni, asa ca vom aplica reforme a la Franta. Vor fi mai ambitioase decat ale oricarui alt guvern dinaintea nostra", a aratat oficialul francez.

El a apreciat ca estimarile guvernamentale, pentru o crestere economica de 0,8% anul viitor, de doua ori mai optimiste decat cele ale UE si FMI, "nu sunt de nerealizat", in special daca zona euro se va sta stabiliza.

"In pofida opiniilor analistilor, economia franceza pastreaza un potential real. Nu este o economie slaba, fara resurse. Intrebarea este daca suntem capabili sa mobilizam aceste active pentru refacerea puterii economice", a spus Moscovici.

Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB anul viitor si a luat masuri pentru cresterea copetitivitatii prin reducerea costurilor fortei de munca cu 6% si pentru incurajarea investitiilor si dezvoltarea afacerilor.