Obligatiunile guvernamentale franceze cu maturitati de peste un an, in valoare totala de aproximativ 1.070 miliarde euro, au avut in ultimele opt luni performante mai bune decat titlurile emise de Germania, Marea Britanie si Australia, tari cu rating de top triplu-A de la toate cele trei mari agentii de evalaure financiara, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, citate de Bloomberg, scrie Mediafax.

Ratingul Frantei a fost retrogradat in ianuarie de Standard & Poor's la "AA+". Guvernul de la Paris si-a pastrat calificativul triplu-A de la celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch.

Randamentele obligatiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani au scazut de la 3,08% in momentul retrogradarii la un minim istoric de 2% la inceputul lunii august, declin mai abrupt decat in cazul bund-urilor germane sau titlurilor de Trezorerie SUA, refugii traditionale pentru investitori in vremuri de criza.

Performantele obligatiunilor franceze dupa reducerea ratingului de catre S&P subliniaza cum investitorii dau tot mai putina atentie analizelor efectuate de agentiile de evaluare financiara. Situatia Frantei aminteste de cea a Statelor Unite, costurile de finantare ale guvernului american coborand de asemenea dupa ce Standard & Poor's a retrogradat in premiera ratingul SUA de la "AAA" la "AA+" in august 2011.

In aproximativ jumatate dintre cazuri, randamentele obligatiunilor de stat evolueaza invers directiei sugerate de analizele agentiilor de rating, potrivit datelor Bloomberg, care a luat in calcul 314 promovari, retrogradari si modificari ale perspectivelor de rating guvernamental din ultimii 38 de ani.

"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea. Tari precum Franta, cu rating AA, sunt considerate 100% sigure", a declarat pentru Bloomberg un analist de la Nissay Asset Management, Tokyo, care administreaza active de 66 miliade de dolari.

Scaderea costurilor de finantare pentru Franta va reduce serviciul datoriei de stat la 47,4 miliarde euro in acest an, fata de cele 48,8 miliarde euro estimate de ministerul Finantelor de la Paris, de la 46,3 miliarde euro anul trecut.

"Statul imprumuta bani de pe piata la dobanzi aflate la minime istorice. Sunt mandru ca Franta se numara printre tarile care pot imprumuta bani la dobanzi atat de mici, insa nu putem sa ne bazam pe aceasta situatie", a declarat presedintele francez Francois Hollande la postul de televiziune TF1 pe 9 septembrie.