Francois Hollande l-a desemnat premier pe liderul deputatilor socialisti, Jean-Marc Ayrault (62 de ani), a anuntat noul sef al Administratiei prezidentiale, Pierre-Rene Lemas, citat de AFP. De asemenea, Hollande a numit si principalii colaboratori in functii la Palatul Elysee. Fostul sau coleg de studii Pierre-René Lemas a fost numit sef al Administratiei prezidentiale, iar Aquilino Morelle, consilier politic. Acesta din urma i-a scris discursurile lui François Hollande pe durata campaniei electorale.

Patruns de solemnitatea momentului, Francois Hollande a pasit sobru pe covorul rosu intins in curtea Palatului Elysee. La capatul acestuia il astepta cel pe care l-a invins in alegerile prezidentiale, Nicolas Sarkozy. Cei doi si-au strans mainile politicos, apoi s-au inchis in biroul prezidential pentru transferul de putere propriu-zis.

Timp de 38 de minute, Sarkozy i-a predat succesorului sau secretele de stat si codurile armelor nucleare. Dupa o ultima strangere de mana, fostul presedinte si Carla Bruni paraseau in aplauze palatul Elysee, iar noul presedinte era investit oficial.  

Inca de la primul discurs sustinut in calitate de presedinte, Hollande s-a distantat de stilul atat de criticat al lui Sarkozy.  

"Eu voi fixa prioritatile, dar nu voi decide totul in locul tuturor. Puterea la varful statului va fi exercitata cu demnitate, dar si cu simplitate" a spus Hollande. Si tot in primul discurs, acesta si-a expus viziunea pentru iesirea din criza, pe care i-o va expune si cancelarului german Angela Merkel. 

"Ca sa depaseasca criza, Europa are nevoie de proiecte, de solidaritate, de crestere. Le voi propune partenerilor nostri un nou pact, care va combina reducerea necesara a datoriilor publice cu stimularea economiei, fara de care nu se poate". 

Festivitatile au continuat in curtea palatului, cu intonarea imnului si trecerea in revista a garzii de onoare. Hollande a parcurs apoi Champs Elysee, in picioare intr-o masina decapotabila, in ploaie, salutand multimea nu foarte numeroasa adunata sa-l vada. Ud pana la piele, a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf, in memoria soldatului necunoscut si s-a intors la Elysee.