In fata unei audiente formate din lideri politici si mari oameni de afaceri si industriasi, presedintele francez Nicolas Sarkozy a repetat joi ca securitatea alimentara constituie prioritatea esentiala a presedintiei franceze a G20.

In timp ce preturile materiilor prime au atins niveluri comparabile cu cele din 2008, in momentul producerii unor valuri de "tulburari sociale provocate de foame", aceasta decizie a presedintelui francez de prioritizare a securitatii alimentare a fost sustinuta de omologul sau indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.

"Viitorul razboi sau conflict economic ar putea izbucni din cauza penuriei de resurse, in cazul in care nu vom colabora pentru rezolvarea acestei probleme", a avertizat el atragand atentia asupra pericolului unor "explozii sociale".

Amenintarea este considerata drept reala in cazul in care pretul produselor alimentare continua sa creasca sub efectul conjugat al cresterii cererii din partea tarilor in curs de dezvoltare, al problemelor climatice care au compromis anumite recolte dar si sub efectul speculantilor bursieri.

Conform unui raport dat publicitatii in urma cu cateva saptamani, actiunea conjugata a impactului cresterii temperaturilor asupra productiei agricole si cresterea populatiei planetei, care va atinge conform estimarilor 7,8 miliarde de indivizi pana in 2020 (cu peste 900 de milioane mai multi ca in prezent), poate avea ca rezultat penurii agricole in cazul a trei din cele patru culturi agricole de baza.

Economia mondiala risca anul acesta un "soc al preturilor" la produsele alimentare care ar putea duce, ulterior, la o criza a alimentelor, a relatat The Financial Times, comentand informatii de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO)