Rusinea unei tari cu potential agricol: importam 50% din alimente! VIDEO
Romania are un imens potential agricol, care, la fel ca in multe alte sectoare, nu este exploatat suficient. Asa se face desi avem circa 9 milioane de hectare de teren bun pentru agricultura si alte 3 milioane de hectare nelucrate, romanii importa circa 50% din alimentele pe care le cumpara din hipermaketuri sau din piete!
Avem potential, mai rau stam cu practica! Asa se face ca mancam tot mai multe rosii olandeze sau usturoi chinezesc, iar carne de porc o aducem din Germania de exemplu. Motivul? Desi avem pamant arabil bun aduce jumatate din hrana vine din import. Iar paradoxal exista sectoare unde pe de-o parte exportam mazare sau lapte in tari vecine, iar pe de alta parte importam chiar aceleasi produse.
In primele zece luni din 2010, Romania a importat produse agroalimentare in valoare de 3.08 miliarde de euro, potrivit celor mai recent date ale Ministerului Agriculturii, solicitate de incont.ro.
Vezi de unde cumperi cele mai ieftine produse din pietele romanesti.
Iar valoare este una cu atat mai mare cu cat sunt analizate doar primele zece luni, iar suma este apropiata de ce a importurilor pe 2009, adica 3,7 miliarde de euro.
Care sunt cele mai mari importuri
Importurile sunt mari, preturile pe masura! Asa se faca ca orice scumpire pe piata internationala se va vedea si in pretul alimentelor de la raft! Iar Romania este vazuta drept o victima sigura in cazul izbucnirii unei noi crize alimentare precum cea din 2008.
Tara noastra se afla pe locul 12 in lume intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Si asta dupa ce preturile alimentelor la nivel mondial au avansat alarmant anul trecut pe fondul recoltelor slabe, a cererii tot mai mari din Chiana, precum si a problemelor din Rusia.
Astfel, pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului a crescut cu 32%, conform unui raport al Bancii Centrale Europene.
Ce alimente sunt cele mai predispuse la scumpiri? Cele la care realizam cele mai mari importuri: carne de porc, legume si fructe.
Anul trecut am importat 162 de mii de tone de carne de porc, in valoare totala de 250 de milioane de euro, chiar daca Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential in domeniu. Chiar si asa, in ultimii doi ani, aproape doua treimi din fermele de porci s-au inchis. Motivul? Importurile de carne de porc ieftine din tarile vecine. In plus, din cauza faptului ca Romania are interdictie la exportul de carne de porc, nici aceasta sursa nu a putut fi valorificata.
Sectorul legume-fructe este unul in care Romania importa cantitati enorme de produse! Desi suntem cunoscuti de exemplu pentru merele de Voinesti, in primele zece luni, am importat mere, pere si gutui in valoare de 14 milioane de euro.
Nici la capitolul legume nu stam mai bine. De exemplu, am importat tomate in valoare de 7,2 milioane de euro si morcovi, napi si sfecla rosie de 7,02 milioane de euro.
Un alt paradox al agriculturii romanesti este faptul ca Romania este pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb si pe locul trei la cea insamantata cu cartofi, dar totusi are nevoie de importuri! De exemplu, in primele zece luni ale anului trecut, am cumparat de peste granite porumb in valoare de 69 de milioane de euro si cartofi de 9 milioane de euro.
Mai mult, date ale Institutului National de Statistica arata negru pe alb faptul ca nu conteaza cat de mult cultivi, ci rezultatele obtinute. Astfel, desi suntem pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb (27,4% din total), suntem pe locul doi la productie in UE. Suntem devansati de Franta care cultiva, atentie, doar jumatate din suprafata insamanatata de Romania.
Chiar daca avem un pamant bun pentru culturile de cereale, ce obtinem dam la export, iar pe de cealalta parte importam grau pentru paine si alte cereale pentru hrana animalelor. Concret, in primele zece luni din 2010 am exportat grau si meslin in valoare de 313 milioane de euro si am importat in cuantum de 93 de milioane de euro.
Nici la capitolul lapte si smantana nu stam mai bine: am importat peste 94.000 de tone.
Din ce tari provin alimentele?
O mare parte a cartofilor şi a merelor de la raft, dar si din piete vin din Polonia sau chiar din Turcia. Si pepenii de Dabuleni au fost inlocuiti de "fratii" lor din Egipt sau Grecia, potrivit datelor pe 2009 ale MADR.
In schimb, ardeii sau varza vin din Belgia si Olanda.
O mare parte din graul importat vine din Ungaria.