In 2013, Jack Ma se afla pe locul opt in clasament, dar averea acestuia a urcat la 19,5 miliarde de dolari dupa ce Alibaba, descrisa ca o combinatie intre Amazon, eBay si Paypal, a atras in septembrie 22 de miliarde de dolari prin intermediul celei mai mari oferte publice initiale care a avut vreodata loc in Statele Unite.

Pe ansamblu, numarul miliardarilor chinezi a crescut cu 44% in decurs de un an, la 242.

"Averile antreprenorilor din domeniul Internetului incep sa le depaseasca pe cele ale unor reprezentanti de marca ai industriei tehnologiei din Statele Unite, precum Paul Allen, Erich Smidt, Jerry Yang si Sheryl Sandberg", a declarat Russell Flannery, seful biroului din Shanghai al Forbes Asia.

Acest fapt arata ca China va concura sau chiar va depasi Statele Unite in privinta noilor averi obtinute in era comertului electronic si a serviciilor mobile.

Pe locul al doilea in clasamentul Forbes se afla Robin Li, fondatorul Baidu, operatorul celui mai utilizat motor de cautare chinez, cu o avere de 14,7 miliarde de dolari, in urcare de la 11,1 miliarde de dolari. In luna septembrie, actiunile Baidu tranzactionate la bursa Nasdaq au atins un nivel record de peste 231 de dolari pe unitate.

Ma Huateng, fondator si director general al gigantului chinez Tencent din sectorul Internetului, a avut la randul sau un an bun. El a urcat de pe pozitia a cincea pe a treia, datorita unei cresteri a averii de la 10,2 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari.

Liu Qiangdong, directorul general al JD.com, a doua mare companie de comert electronic din China, a avansat pe pozitia a 10-a in acest an, cu o avere de 7,1 miliarde de dolari, datorita succesului listarii la bursa Nasdaq, in luna mai.

Alt miliardar prezent intre primii 10 este Li Hejun, cu afaceri in sectorul energiei regenerabile, a carui avere a urcat de la 10,9 miliarde de dolari la 13 miliarde de dolari, cu care s-a plasat pe locul cinci.

Lei Jun, directorul general al companiei de produse electronice Xiaomi, cel mai populat producator chinez de smartphone-uri, cu o cota de circa 5% pe piata mondiala, s-a plasat pe locul opt, cu o avere de 9,1 miliarde de dolari.

Miliardarii din sectorul imobiliar au avut in schimb un an dificil, liderul de anul trecut al clasamentului, Wang Jianlin, presedintele Dalian Wanda Group, coborand pana pe locul patru, in urma unui declin al averii de la 14,1 miliarde de dolari la 13,2 miliarde de dolari.

Potrivit celor mai recente date oficiale, preturile locuintelor din China au scazut cu 1,3% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, acesta fiind al cincilea declin lunar consecutiv, in urma masurilor autoritatilor pentru calmarea pietei.

Potrivit Forbes, cei mai bogati 10 oameni din China sunt, in ordine, Jack Ma (19,5 miliarde dolari), Robin Li (14,7 miliarde dolari), Ma Huateng (14,4 miliarde dolari), Wang Jianlin (13,2 miliarde dolari), Li Hejun (13 miliarde dolari), Zong Qinghou (11 miliarde dolari), Wang Wenyin (10 miliarde dolari), Lei Jun (9,1 miliarde dolari), He Xiangjian (7,5 miliarde dolari), Liu Qiangdong (7,1 miliarde dolari).