CE respinge dezbaterea privind migrarea romanilor si bulgarilor, ca "emotionala si eronata": Muncitorii din Europa de Est, un avantaj pentru economiile altor state UE
Muncitorii din Europa de Est, inclusiv romanii si bulgarii, reprezinta un avantaj pentru economiile altor state UE, a afirmat luni Comisia Europeana, subliniind ca spectrul unui "aflux masiv" al acestor muncitori este "nefondat", relateaza site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone.
"Muncitorii (originari din Europa de Est) vin sa completeze muncitorii locali si tind sa nu ia locurile de munca ale muncitorilor din tara gazda", a subliniat comisarul european insarcinat cu Afaceri Sociale, László Andor.
Acesti muncitori "sunt contribuabili neti la sistemele sociale din tarile gazda", a declarat el, respingand teza celor care-i acuza pe muncitorii din Est ca vin in Occident sa profite pe nedrept de avantaje sociale.
Andor a prezentat in acest sens un nou ghid practic CE vizand aplicarea corecta a regulilor UE in domeniul securitatii sociale.
"Legislatia europeana contine garantii precise care impiedica cetatenii sa abuzeze de regimurile securitatii sociale in alte tari ale Uniunii", a subliniat el.
De la 1 ianuarie, romanii si bulgarii pot munci in orice stat membru UE. Restrictiile care erau in vigoare in noua tari, inclusiv in Germania, Marea Britanie si Franta, au fost anulate la aceasta data, dupa sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, provocand uneori temeri cu privire la un aflux de cetateni din aceste tari, care sunt "nejustificate" in opinia CE.
Pe de alta parte, potrivit editiei online a publicatiei European Voice, László Andor a caracterizat dezbaterea "din anumite state membre" ca "emotionala si eronata".