FMI: Presiunile pentru masuri populiste sunt in crestere in Romania, autoritatile trebuie sa le reziste
Presiunile pentru adoptarea de masuri populiste sunt in crestere dupa iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene. Autoritatile trebuie sa le reziste pentru a evita inversarea unor reforme dificile sau aparitia unor noi riscuri, potrivit unui raport al FMI.
"Angajamentul autoritatilor de a continua procesul de ajustare fiscala si de a realiza noi reforme in zona taxelor si cheltuielilor publice, inclusiv in sanatate, este binevenit. In acelasi timp, avand in vedere iesirea Romaniei din PDE (procedura de deficit excesiv - n.r.), au crescut presiunile pentru masuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni", se arata in raportul expertilor FMI, prezentat board-ului institutiei, transmite Mediafax.
Pe 27 septembrie, acesta a aprobat un nou acord stand-by cu Romania., cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. Consiliul Uniunii Europene a incetat procedura de deficit excesiv impotriva tarii noastre la finele lunii iunie.
Totodata, FMI recomanda depasirea "disputelor interne" care au intarziat reforme institutionale, spre exemplu in zona planificarii investitiilor.
"Sunt necesare eforturi curajoase pentru a imbunatati absorbtia fondurilor structurale UE. Reformele institutionale menite sa solutioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apara realizarile reusite pana acum", se arata in raportul FMI.
FMI mai noteaza ca aparitia unor noi tensiuni politice in perioada premergatoare alegerilor de anul viitor, in special cele prezidentiale, ar putea genera noi riscuri, precum intarzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor tinte din program sau deteriorarea increderii investitorilor.