"Dupa ce am avut doua acorduri cu Fondul Monetar International indeplinite cu succes, iata ieri s-a aprobat un alt acord de natura preventiva care asigura credibilitate Romaniei in relatiile economice internationale, predictibilitate, tranparenta si stabilitate mediului de afaceri, pentru ca un program cu asemenea parteneri internationali, cu UE, FMI si Banca Mondiala creeaza premise de incredere pentru investitori, de stabilitate pentru mediul economic si de transparenta a deciziilor in sectorul public. Deci este un pilon extrem de important care raspunde si preocuparii de a avea acces la finantare. Un acord cu acesti parteneri internationali care-ti dau credibilitate si care spun mediului de afaceri "Da, Romania este pe drumul ce bun, ca vin la revizie trimestriala, a indeplinit parametrii bugetari, monetari, de reforma structurala, sunteti pe drumul cel bun, puteti sa cumparati actiuni la compania X, Y, sa participati la privatizarile care se vor realiza" si asa mai departe", a declarat sambata Georgescu, la Bucharest Forum.

El a aratat insa ca principalele probleme cu care se confrunta inca Romania sunt cresterea economica bazata in mare masura pe agricultura, desi in acest an avansul economic este bun in raport cu alte tari si fata de anii precedenti, economisirea interna redusa si delaveraging-ul in sistemul bancar (retragerea fondurilor puse la dispozitie de bancile-mama sucursalelor din Romania).

Viceguvernatorul a mentionat ca acordul bancar "Viena 1", care a functionat intre 2009 si 2011, prin care bancile-mama se angajau sa nu reduca expunerea pe sucursalele din Romania, n-a mai fost prelungit, iar acestea sunt libere sa-si optimizeze fondurile, sa le repartizeze la nivel global in raport cu strategia proprie.

"Solutiile trebuie sa se bazeze cu preponderenta, in conditiile unui flux de capital strain mai putin generos, mediul extern nu mai este asa darnic cu noi, pe resursele interne, pentru ca aceste capitaluri straine sunt slabe in prezent, au de acoperit mai pe romaneste „gaurile de acasa” si vin spre tarile emergente intr-un ritm mai scazut", a atras atentia prim-viceguvernatorul.

"Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila"

Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce evaziunea fiscala, in timp ce guvernanta economica urmareste sa limiteze fluctuatiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

In ceea ce priveste combinatia politicii monetare cu cea macroprudentiala, el a aratat ca guvernanta economica a statului este intarita printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc sa limiteze fluctuatiile ciclului, pentru a nu inregistra "caderi" de la o crestere economica de 7% la o recesiune de 4%.

"Mai bine cresti cu 4% in perioada de boom si eviti declinul peste trei-patru ani cand ciclul economic are alta turnura. Astazi se vede cu pregnanta ca asigurarea convergentei nominale si reale a economiilor si asigurarea stabilitatii preturilor nu pot fi realizate fara stabilitatea financiara", spune Georgescu, conform Mediafax.

Oficialul BNR a precizat ca exista o schimbare de paradigma a politicii prudentiale de la obiectivul asigurarii rezilientei sistemului in conditii de soc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de risc financiar.

Acesta a reluat ideea ca sunt necesare noi reglementari in solutionarea problemelor bancilor cu situatiile financiare precare, astfel incat sa se asigure iesirea ordonata a bancilor din sistem. Daca pana in prezent, acestea au fost sprijinite de stat, pe seama contribuabililor, cadrul de reglementare european va schimba orientarea catre creditorii bancilor.

"Trecem de la metoda bail-out la bail-in, devine un nou mod de a trata bancile cu probleme, de la too big to fail la too big to save", a mai spus Georgescu.