FMI cere tarilor din zona euro sa-si puna banii la comun. Cat de dispusi sunt gigantii Europei sa plateasca pentru statele sarace
Zona euro trebuie sa infiinteze o autoritate bugetara centrala care sa ajute la depasirea socurilor unor viitoare crize economice in care este afectata doar o parte a uniunii monetare, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).
Ideea unei autoritati bugetare centrale se va confrunta, insa, cu rezistenta Germaniei si a altor state care nu vor sa ajunga in situatia de a acoperi deficitele tarilor mai slabe de la periferia zonei euro, scrie cotidianul american Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
Mai multe propuneri similare inaintate anul trecut de oficiali ai Uniunii Europene nu au inregistrat progrese, din cauza opozitiei tarilor cu situatie financiara solida din zona euro.
O autoritate bugetara centrala nu va insemna insa neaparat ca tarile care nu au probleme financiare vor achita "nota de plata" a unei viitoare crize.
"Distribuirea riscului fiscal inseamna ca, in orice moment, tarile care trec prin conditii ciclice mai bune le sustin pe cele in situatie diametral opusa si nu inseamna ca aceleasi tari se vor afla intotdeauna in situatia de a da sau de a fi beneficiari", se arata in raport.
FMI indeamna de mai mult timp tarile din zona euro sa-si puna la comun resursele bugetare, afirmand ca o astfel de decizie ar ajuta la limitarea efectelor socurilor economice pentru tari care nu au capacitatea de a-si deprecia moneda.
Bugetele comune ar putea lua mai multe forme, potrivit FMI. Ar putea exista un fond pentru "zile negre", care sa distribuie bani tarilor lovite de socuri economice. Contributii anuale de 1,5-2,5% din PIB al zonei euro ar fi fost suficiente pentru a asigura acelasi nivel de protectie impotriva socurilor pe care o furnizeaza guvernul federal al Germaniei landurilor.
De asemenea, ar putea exista un fond comun de asigurare de somaj, din care sa fie ajutate tarile cu dificultati pe piata muncii.
Uniunea monetara ar putea emite si obligatiuni comune sau ar putea infiinta un buget comun, potrivit FMI. "Un buget complet la nivelul zonei euro ar permite o distribuire a riscului atat prin venituri - intrucat tarile lovite de criza vor contribui mai putin - cat si prin cheltuieli", afirma institutia internationala.
Recomandarile ar putea fi aplicate unor viitoare crize, insa sunt necesare masuri imediate pentru a crea un fond centralizat care sa plateasca pentru lichidarea bancilor din zona euro, potrivit FMI. Fondul ar acorda finantari temporare, inainte ca activele si pasivele unei banci sa fie preluate de alte institutii de credit.
Pe acelasi subiect: