Reconstructia Nepalului ar putea costa peste 5 mld. dolari. FMI, gata sa evalueze necesarul de finantare, dupa cel mai grav cutremur din ultimele 8 decenii. Google si Guvernul SUA au alocat deja cate 1 mil. dolari
FMI este gata sa trimita o echipa in Nepal, pentru evaluarea necesarului de finantare. In acelasi timp, guverne, companii private si grupuri umanitare s-au mobilizat sa sprijine acest stat, dupa cel mai grav cutremur produs in ultimele opt decenii, transmite Bloomberg.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, si-a exprimat "profunda simpatie" fata de populatia nepaleza si a afirmat ca va colabora cu Banca Mondiala, Banca Asiatica pentru Dezvoltare si alte agentii, pentru acordarea de ajutor.
Costurile de reconstructie dupa seism s-ar putea ridica la peste 5 miliarde dolari
Reconstructia pe termen lung a Nepalului ar putea costa peste cinci miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 20% din PIB-ul statului, potrivit unei companii de consultanta, anunta AP, citatat de Mediafax.
Rajiv Biswas, economist sef pentru Asia-Pacific al IHS, a declarat ca Nepalul are capacitati foarte limitate de finantare a eforturilor de ajutor si reconstructie din propriile resurse.
"Costul total pe termen lung al reconstructiei in Nepal, folosindu-se standarde adecvate de constructie pentru regiunile vulnerabile la cutremure puternice, ar putea depasi cinci miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 20% din PIB-ul Nepalului", a declarat el.
Produsul Intern Brut al acestei tari pe cap de locuitor este de doar 1.000 de dolari, iar familiile de conditie medie traiesc in saracie.
"Vor fi necesare eforturi internationale masive de ajutor si salvare, precum si asistenta financiara si tehnica internationala la scara mare pentru reconstructia pe termen lung a economiei", a declarat Biswas.
Nepal este una dintre cele mai sarace tari din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe luna.
Functionarea infrastructurii, de la telefonia mobila la sistemele de purificare a apei, a fost intrerupta din cauza seismului.
Unicef ofera provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice si suplimente nutritive, pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor.
Guvernul american a alocat deja fonduri initiale de sprijin de 1 milion de dolari, suma egala cu cea oferita de Google. Un director din cadrul Google și-a pierdut viața intr-o alunecare de teren pe muntele Everest, iar compania incearca sa aduca acasa alti trei angajati.
Agentia pentru Dezvoltare Internationala din Statele Unite si China vor trimite echipe de asistenta in caz de dezastru.
Sprijinul cel mai important vine insa din partea Indiei, care trebuie sa dea ajutor si propriilor cetateni din nordul tarii, afectat la randul sau de cutremur, unde circa 34 de persoane si-au pierdut viata.
Cutremurul a provocat pagube majore in regiuni dens populate din Nepal si a zdruncinat cladiri din India, Tibet și Bangladesh. India a trimis deja in Nepal un avion militar, personal de management al dezastrelor, caini de cautare, echipamente si experti in cladiri prabușite.
Premierul britanic David Cameron si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier au spus ca tarile lor sunt gata sa faca tot posibilul pentru a ajuta. Singapore si Israel vor trimite la randul lor echipe de salvare si alte ajutoare.
Peste 3600 de persoane au muri si alte 6515 au fost ranite in cutremurul de 7,8 grade, de sambata, din Nepal, iar bilantul este asteptat sa creasca.