• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cutremur de 7,9 in Nepal, cel mai grav de dupa 1934. Seismul, resimtit si in India si Pakistan, a despicat strazile in doua, a daramat cladiri istorice si a produs avalanse pe Everest

Cutremur de 7,9 in Nepal, cel mai grav de dupa 1934. Seismul, resimtit si in India si Pakistan, a despicat strazile in doua, a daramat cladiri istorice si a produs avalanse pe Everest

UPDATE Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a inregistrat sambata in apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocand pagube importante, au declarat oficiali locali, citati de Associated Press, scrie Mediafax. Sute de oameni au murit sub daramaturi.

Ministrul Informatiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu.
 
Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), seismul s-a produs la o adancime de 31 kilometri. Cutremurul a fost resimtit si in India si Pakistan si a fost atat de puternic incat a despicat strazile in doua.
 
Cutremurul a provocat avalanse pe Muntele Everest, alpinistul roman Alex Gavan, care se afla in zona, anuntand pe Twitter ca nu a fost ranit.
 
"Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe Twitter. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan.
 
Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine.
 
Institutul american de Geofizica (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, fata de 7,5 cat a fost estimata initial. USGS a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat replici cu magnitudini de 6,6 si respectiv 5,1.
 
Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost ranite si ucise. De asemenea, mai multe cladiri istorice din Kathmandu s-au prabusit si numeroase drumuri au fost inchise.
 
Corespondentul CNN, care a fost ranit, a relatat ca a vazut cinci cadavre la un spital, iar persoane ranite grav erau tratate in exterior. Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN ca o cladire istorica din capitala, turnul Dharahara, s-a prabusit.
 
Cladirea, inalta de aproape 63 de metri, era construita in 1832 si le oferea turistilor o vedere panoramica asupra vaii Kathmandu. Masni a precizat ca acesta pare sa fie "cel mai grav cutremur din Nepal dupa cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 si s-a produs in apropierea muntelui Everest, provocand moartea a peste 10.000 de persoane.
 
 

25 aprilie 2015 12:55
Modifică setările cookies