Din acest imprumut, 1,65 de miliarde de euro vor fi furnizate imediat, a precizat Fondul.

Imprumutul de 28 de miliarde de euro include 9,7 miliarde de euro din contributia FMI la primul program de salvare a Greciei, de 110 miliarde de euro, convenit in 2010.

Grecia a finalizat cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie si a fost nevoita sa accepte reducerea drastica a cheltuielilor publice, in schimbul celui de-al doilea program international de sustinere.

Riscurile implicate la nivel global de criza datoriilor suverane din Europa au scazut semnificativ dupa ce membrii zonei euro au aprobat in aceasta saptamana planul de 130 de miliarde de euro. S&P mentine ratingul Greciei la nivelul default restrictionat

Standard&Poor’s (S&P) a anuntat joi ca va mentine ratingul Greciei la nivelul default restrictionat pana cand va fi finalizat schimbul obligatiunilor emise in conformitate cu alte legislatii decat cea elena, transmite Reuters.

Totodata, agentia a atribuit noilor obligatiuni suverane, rezultate in urma schimbului cu creditorii privati a titlurilor emise conform legislatiei elene, calificativul "CCC".

"Ratingul suveran al Greciei va ramane la default restrictionat (selective default SD) pana la finalizarea schimbului obligatiunilor care nu au fost emise in conformitate cu legislatia elena, proces care ar urma sa se incheie pana la 11 aprilie", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

S&P a precizat ca dupa acest schimb este probabil ca ratingul Greciei sa fie imbunatatit la nivelul "CCC". Fitch a imbunatatit marti ratingul Greciei la nivelul "B-" cu perspectiva stabila, fiind prima agentie de evaluare financiara care a scos calificativul din categoria default, dupa ce autoritatile de la Atena au finalizat schimbul de obligatiuni cu creditorii privati, prin care datoriile au fost reduse cu peste 100 de miliarde de euro.

Cele trei mari agentii de rating, Fitch, Moody’s si Standard&Poor’s, au retrogradat in repetate randuri ratingul Greciei, pe parcursul crizei, aducand calificativul pana la nivelul corespunzator unui default (incetare de plati), ca urmare a programului prin care creditorii privati au acceptat pierderi de 74% legate de portofoliul de obligatiuni elene.

In urma acestui program, prin care datoriile au fost reduse cu peste 100 de miliarde de euro, si a celui de-al doilea plan de salvare convenit cu UE si FMI, datoria publica a Greciei ar trebui sa scada la 120% din PIB pana in 2020, de la 160% in prezent.