Raportul detaliaza modul cum progreseaza implementarea masurilor si reformelor necesare pentru deblocarea de noi fonduri catre guvernul de la Atena si recomanda efectuarea primei plati in regim de urgenta.

Documentul arata ca pachetul de masuri de austeritate de 1,5% din PIB adoptat de Grecia la inceputul acestui an ar trebui sa permita guvernului sa se incadreze in tinta de deficit primar pentru acest an, de 1% din PIB.

"Cu toate acestea, proiectiile actuale dezvaluie goluri fiscale mari in 2013-14. Astfel, este nevoie de anuntarea si adoptarea unor taieri suplimentare substantiale de cheltuieli de catre Grecia in urmatoarele luni, probabil odata cu prezentarea, de catre guvern, a bugetului actualizat pe termen mediu, in mai 2012", se spune in raport. Comisia Europeana noteaza ca "golurile" identificate pentru urmatorii doi ani totalizeaza 5,5% din PIB.

Grecia va organiza alegeri parlamentare in aprilie, intr-un context socioeconomic fara precedent pentru zona euro. Statul elen a intrat in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar masurile de austeritate necesare pentru obtinerea celui de-al doilea acord de asistenta internationala sunt cele mai dure din ultimii doi ani, de la declansarea crizei datoriilor de stat.

Raportul Comisiei arata ca guvernul de la Atena se pregateste deja pentru noile taieri, evaluand programele de cheltuieli publice pentru a gasi in primul rand economii in bugetele transferurilor sociale, de aparare si de chelutieli operationale din sistemul sanitar. Totodata, guvernantii greci cauta economii in bugetul ajutoarelor sociale banesti.

"Continuarea programului de asistenta financiara poate fi asteptata numai daca se va imbunatati implementarea masurilor. Determinarea autoritatilor elene de a respecta politicile convenite va fi testata devreme, in urmatoarele luni, cand trebuie identificate masuri de reducere a deficitului pentru inchiderea golului mare pentru 2013-14", avertizeaza CE.

Pentru a primi fondurile esalonate pentru urmatorii doi ani, Grecia trebuie sa obtina un excedent al bugetului primar de 1,8% din PIB in 2013, respectiv 4,5% in 2014.

"Politicile actuale sunt insuficiente pentru a aduce conturile publice la aceste tinte. Guvernul va trebui sa identifice masuri totalizand aceasta suma (5,5% din PIB) pana in iunie 2012 si sa le adopte in bugetele pentru 2013 si 2014 pentru a atinge aceste tinte", se spune in documentul CE.

Deficitul primar reprezinta balanta rezultata dupa deducerea platilor in contul dobanzilor datoriei de stat din deficitul bugetar total.

Potrivit datelor Eurostat pentru sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut, datoria de stat a Greciei se ridica la 159,1% din PIB, soldul datoriei fiind de 347,2 miliarde euro.

Grecia a finalizat luni schema de restructurare a datoriei de stat, prin care a obtinut de la creditorii privati reducerea sumelor datorate cu peste 100 miliarde euro si prelungirea maturitatii obligatiunilor.

Grecia a avut in 2010 un deficit bugetar de 10,6% din PIB pe metodologia ESA 95, fata de 15,8% din PIB in anul anterior. Produsul Intern Brut al Greciei a totalizat 227 miliarde de euro in 2010.