Fitch: Sanctiunile au impact mai mare asupra industriei titeiului din Rusia decat scaderea pretului
Sanctiunile si impactul acestora asupra finantarii companiilor petroliere din Rusia reprezinta un pericol mai mare pentru industria titeiului din aceasta tara decat scaderea preturilor, arata o analiza a Fitch Ratings.
Testele de stres efectuate de agentia de evaluare financiara arata ca profilurile de creditare ale companiilor petroliere din Rusia pot rezista unui pret de 55 de dolari pe baril timp de mai multi ani, dar daca accesul la finantare nu se va imbunatati, iar restrictiile de export vor continua, atunci producatorii nu vor putea face investitiile necesare pentru mentinerea productiei.
Sanctiunile au eliminat practic accesul tuturor companiilor rusesti de petrol si gaze pe pietele de capital occidentale, nu doar al celor direct vizate. Bancile rusesti pot oferi unele lichiditati, dar sunt dependente de stat si de banca centrala a Rusiei pentru finantare si capital. Este probabil ca bancile rusesti sa rostogoleasca datoriile companiilor, dar este improbabil sa ofere noi fonduri. Unele companii au solicitat totodata finantare de la fondul suveran al Rusiei, pentru co-finantarea unor proiecte.
O parte din aceste cereri au fost aprobate, iar Fitch crede ca guvernul de la Moscova va aproba cel putin unele dintre celelalte solicitari, cu toate ca amploarea proiectelor ar putea fi restransa.
De asemenea, Fitch anticipeaza mai multe acorduri de finantare cu banci chineze si posibil mai multe investitii straine directe din partea companiilor din China.
Agentia nu se asteapta ca sanctiunile care interzic transferul de tehnologie si echipamente catre Rusia sa aiba un impact semnificativ asupra productiei de petrol si gaze a tarii, pe termen scurt. Daca situatia va continua, productia de petrol poate fi afectata, pe termen mediu.
Declinul puternic al cotatiilor petrolului submineaza viabilitatea unor proiecte costisitoare, dificile din punct de vedere tehnic, si va afecta fluxurile de capital, ceea ce va duce la scaderea investitiilor. Impactul scaderii preturilor a fost totusi atenuat de deprecierea cu 40% a rublei, prin reducerea costurilor, se arata in analiza Fitch.
Statele Unite impun noi sanctiuni contra unor indivizi si entitati din Rusia si Ucraina
Statele Unite au dispus miercuri noi sanctiuni care vizeaza indivizi si entitati din Rusia si Ucraina, acuzati ca sustin insurgentii separatisti prorusi ucraineni, informeaza Associated Press.
Este vorba despre 14 indivizi din Rusia si Ucraina, printre ei numarandu-se un fost premier ucrainean si alti doi oficiali de rang inalt care au facut parte din Administratia Viktor Ianukovici.
In plus, Statele Unite au blocat activele unei banci care opereaza in fosta regiunea ucraineana Crimeea, anexata de Rusia. Pe lista sanctiunilor a fost introdusa si Uniunea Tineretului Euroasiatic, o miscare acuzata ca sustine operatiunile insurgente din estul Ucrainei.
Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat cu peste 6.000 de morti.