Potrivit unor surse guvernamentale, masura a fost discutata in timpul unei intalniri intre reprezentantii ministerului rus al Comunicatiilor, parlamentari si oficiali ai autoritatii nationale de reglementare in domeniul internetului si media.

Plata unor taxe mai mari nu este singura problema cu care se confrunta Google in Rusia.

In februarie, consiliul Concurentei din Rusia a anuntat ca a redeschis o investigatie anti-monopol impotriva companiei americane, in urma unei plangeri impotriva platformei mobile a Google inaintate de compania rusa Yandex, care opereaza cel mai mare site de cautare local.

Nici autoritatile din restul Europei nu sunt multumite de practicile fiscale ale Google, Amazon si altor multinationale, care sunt acuzate ca se folosesc de anumite “portite” din legislatiile locale pentu a evita plata taxelor.

Comisarul UE pentru economie digitala, Gunther Oettinger, a declarat in ianuarie ca autoritatile de la Bruxelles analizeaza daca sa impuna o taxa companiilor de Internet din Statele Unite, precum Google, in cadrul unui plan de realizare a unei piete digitale unice in spatiul comunitar.

Oettinger a precizat ca Google ar putea fi taxata pentru folosirea de materiale aflate sub copyright.

In decembrie anul trecut, ministrul britanic de Finante George Osborne a anuntat ca Marea Britanie va introduce o noua taxa, supranumita "taxa Google", de 25% din profiturile obtinute in Marea Britanie, dar repatriate, de companiile care vor sa scape de impozite prin scheme fiscale complexe.

Masura va fi aplicata incepand cu luna aprilie, potrivit Sunday Times, iar noua taxa ar trebui sa aduca venituri de 1 miliard de lire sterline (circa 1,26 miliarde de euro) in cinci ani.