Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Daca sunt calculati toti banii datorati pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programe guvernamentale, SUA sunt intr-o situatie mai grava decat Grecia sau alte state indatorate excesiv, a afirmat Bill Gross, directorul general al fondului de investitii Pimco, potrivit postului de televiziune american CNBC.

Pimco are active de 1.200 de miliarde de dolari si opereaza cel mai mare fond cu plasamente in obligatiuni din lume.

O mare parte a atentiei opiniei publice din Statele Unite este concentrata asupra datoriei publice, de 14.300 de miliarde de dolari, insa aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cel de securitate sociala.

Statul este, de asemenea, prins si in capcana altor datorii, precum programul de sustinere a sistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arata date guvernamentale.

Adunate, acestea totalizeaza aproape 100.000 de miliarde de dolari, a afirmat Gross, si pun SUA intr-o pozitie fiscala deloc de invidiat.

"O presupunere ca le-am putea reduce pe o perioada de un an sau doi nu este realista. Avem o problema si trebuie sa incepem sa o rezolvam rapid", a spus seful Pimco intr-un interviu.

Afirmatiile lui Gross vin in contextul unor stiri ca bancile americane vor folosi mai putin titlurile de Trezorerie drept garantii pentru diverse tranzactii, inclusiv cele cu derivate.

O astfel de decizie ar putea avea loc in august, in contexul dezbaterilor din Congresul SUA privind cresterea plafonului de indatorare, potrivit sefilor unor institutii financiare, citate de Financial Times.

Decizia reflecta temerile tot mai mari din partea comunitatii financiare referitoare la cpacitatea SUA de a gasi o solutie la problema datoriilor si a deficitului.

"Ne-am intrebat intotdeauna cine va cumpara titluri de Trezorerie dupa ce Rezerva Federala incheie in iunie programul de 600 de miliarde de dolari destinat achizitiei de active. Cu siguranta nu va fi Pimco si probabil nici alt fond global de obligatiuni", a spus Gross.

El a confirmat informatiile aparute vineri in presa privind cresterea de la 4% la 5% a ponderii instrumentelor financiare emise de Trezorerie in portofoliul Pimco, insa a adaugat ca este putin interesat de obligatiunile Statelor Unite din cauza randamentelor scazute oferite in pofida situatiei financiare grave.

"De ce nu ar cumpara un investitor obligatiuni emise de Canada sau Australia, cu situatie financiara mai buna si dobanzi mai mari cu 1-3 puncte procentuale. Pur si simplu nu are sens", a afirmat Gross.

Daca Grecia se va prabusi, investitorii vor prefera obligatiunile Germaniei si nu cele ale SUA ca plasamente sigure, considera seful Pimco.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.

Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.