Fitch a revizuit miercuri in scadere, de la 'BBB minus' la 'BB plus', ratingul Braziliei, iar perspectiva asociata este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua retrogradare.

Este a doua agentie de evaluare financiara, dupa Standard & Poor's, care retrogradeaza la "junk" calificativul acordat Braziliei.  

Criza politica a restrictionat capacitatea Guvernului de a redresa economia, apreciaza Fitch. Si ministrul brazilian de Finante, Joaquim Levy, a avertizat ca pierderea ratingului 'investment grade' (recomandat pentru investitii) este 'serioasa' si arata ca Executivul nu a facut tot ce era necesar. Intrebat daca va ramane in functie, Joaquim Levy a refuzat sa raspunda.  

"Retrogradarea Braziliei reflecta un declin mai mare al economiei decat s-a estimat anterior, evolutii fiscale adverse si sporirea incertitudinilor politice", noteaza Fitch.  

In trimestrul III din 2015, PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 4,5%, comparativ cu perioada similara din 2014, iar moneda nationala, realul, s-a depreciat cu o treime fata de dolar in acest an.  

Presedintele Camerei Deputatilor din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat luna aceasta o procedura de destituire contra presedintei de stanga Dilma Rousseff, bazata pe acuzatii de falsificare a conturilor de stat in 2014 si 2015.  

Fitch estima recent ca deficitul Braziliei va ajunge aproape de 9% din PIB in 2015, din cauza ratelor mai ridicate ale dobanzilor. Povara datoriei guvernamentale ar urma sa ajunga la aproape 70% din PIB pana in 2016 si va continua sa creasca in 2017, avertizeaza agentia.

Recesiunea din Brazilia ar putea fi mai extinsa si ar putea dura mai mult decat previziona anterior Fitch. De asemenea, perspectivele de crestere pe termen mediu sunt slabe, comparativ cu alte state emergente importante.

Fitch se asteapta la un declin al PIB-ului Braziliei de 3% in 2015 si de 1% anul viitor, inainte de o redresare modesta in 2017.   

Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a pus ratingul Braziliei sub revizuire pentru o posibila retrogradare.  

Brazilia este a doua mare economie emergenta a lumii, dupa China.