"Procurorul general al Republicii, Rodrigo Janot, a trimis o cerere Curtii Supreme pentru anchetarea presedintelui Camerei Deputatilor, Eduardo Cunha, pentru ca a primit mita cel putin cinci milioane de dolari pentru a permite constructia a doua nave sonda pentru Petrobras, intre iunie 2006 si octombrie 2012", a precizat Parchetu.

Pe langa anchetarea lui Cunha, membru al PMDB, principalul partid al coalitiei guvernamentale de centru stanga a presedintei Dilma Rousseff, procurorul Janot a mai cerut si anchetarea fostului presedinte Fernando Collor, demis pentru coruptie in 1992 si in prezent senator, si a unei foste deputate, Solange Almeida. 

Este prima cerere de inculpare a unor parlamentari in acest dosar cu numeroase ramificatii. 

Beneficiind de imunitate parlamentara, alesii nu pot fi judecati decat de catre Curtea Suprema.

Cunha a declarat ca, in cazul in care va fi inculpat, nu va abandona presedintia Adunarii Nationale. 

"Vreau sa continui sa-mi exercit functiile pentru care am fost ales de majoritatea Camerei. Sunt absolut linistit si senin in acest caz", a spus el. 

Procurorul Janot il acuza pe Cunha, care actioneaza in cadrul Adunarii Nationale ca principal adversar politic al presedintei Rousseff, de coruptie pasiva si spalare de bani, la fel ca si pe fosta deputata Solange Almeida, care ar fi servit ca intermediara. 

Conform anchetei de coruptie, in cazul Petrobras, unele companii isi repartizau (din 2004 pana in 2014) piete ale grupului petrolier, platind mita unora dintre directorii acestuia in schimbul unor contracte, incarcand facturile pentru acestea cu 1-3%. O parte din comisioane ar fi fost data unor personalitati politice, in majoritate parlamentari ai coalitiei de centru stanga aflate la putere. 

Petrobras a pierdut peste doua miliarde de dolari prin aceste fraude.