Decizia care ia prin surprindere analistii: a doua mare economie emergenta a lumii, dupa China, a ajuns "junk". S&P retrogradeaza ratingul Braziliei si avertizeaza ca e doar inceputul
Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria "junk", adica nerecomandata pentru investitii. Agentia a avertizat ca in urmatoarele luni ar putea revizui din nou in scadere calificativul, o lovitura pentru guvernul presedintei Dilma Rousseff, noteaza Financial Times.
Decizia Standard & Poor's de a retrograda ratingul de la "BBB minus" la "BB plus" a surprins analistii, desi economia braziliana este in recesiune, inregistrand in T2 2015 un declin de 1,9%, fata de precedentele trei luni.
"Dificultatile politice cu care se confrunta Brazilia au continuat sa creasca, afectand capacitatea guvernului de a realiza un buget pe 2016, care sa fie in concordanta cu deciziile fiscale adoptate in prima parte a celui de-al doilea mandat al presedintelui Dilma Rousseff", arata agentia de evaluare financiara.
Delma Rousseff l-a numit anul acesta consilier fiscal pe Joaquim Levy, absolvent al Universitatii din Chicago, pentru a imbunatati situatia finantelor publice. Dupa un inceput relativ pozitiv, echipa sa a inrautatit insa de doua ori estimarile privind excedentul bugetar primar.
In 28 iulie, dupa prima revizuire a tintelor bugetare ale Braziliei, S&P a revizuit in scadere perspectiva asupra ratingului suveran al tarii, ceea ce i-a determinat pe analisti sa creada ca o retrogradare la categoria "junk" va fi decisa anul viitor.
Bruno Rovai, economist la Barclays in New York, a afirmat ca se astepta la asa ceva in aprilie 2016 si apreciaza decizia agentiei "destul de agresiva".
De ce se prabuseste Brazilia
S&P este de parere ca va avea loc o recesiune profunda si indelungata a economiei braziliene si o crestere a datoriei publice, din cauza deficitelor fiscale.
PIB-ul Braziliei ar urma sa inregistreze un declin de 2,5% anul acesta si de 0,5% in 2016, estimeaza S&P, citand investigatiile de coruptie de la compania petroliera de stat Petrobras ca un alt factor destabilizator.
"Credem ca actualele investigatii privind acuzatiile de coruptie impotriva unor companii si persoane importante, din sectorul public si din cel privat, care acopera toate partidele politice, au dus la cresterea incertitudinilor politice pe termen scurt", potrivit S&P.
Conform anchetei de coruptie in cazul Petrobras, in perioada 2004 - 2014, unele companii isi repartizau (din 2004 pana in 2014) piete ale grupului petrolier platind mita unora dintre directorii acestuia in schimbul unor contracte, incarcand facturile pentru acestea cu 1-3%.
O parte din comisioane ar fi fost date unor personalitati politice, in majoritate parlamentari ai coalitiei de centru stanga, aflata la putere. Petrobras a pierdut peste doua miliarde de dolari prin aceste fraude.
Datoria guvernamentala a Braziliei, excluzand activele lichide, ar urma sa creasca la 59% in 2016, de la 47% anul trecut, in timp ce deficitul ar putea ajunge la o medie de 8% din PIB in 2015 si 2016, avertizeaza S&P.
Brazilia este a doua mare economie emergenta a lumii, dupa China.