Fitch a retrogradat ratingurile a 13 banci din Ucraina cu o treapta, la nivelul CCC
Fitch Ratings a retrogradat vineri, cu o treapta, ratingurile privind datoriile pe termen lung in valuta pentru 13 banci din Ucraina, de la B- la CCC, nivel care reflecta riscuri substantiale de default.
Bancile afectate de masura sunt Ukreximbank, Oschadbank, PrivatBank, Prominvestbank, UkrSibbank, Ukrsotsbank, VTB Bank, ProCredit Bank (Ukraine), Pravex-Bank, Credit Agricole Bank, Alfa-Bank, Pivdennyi Bank si Industrialbank, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine in urma retrogradarii, saptamana trecuta, a ratingului Ucrainei pentru datoriile pe termen lung in valuta de la B- la CCC si a mentinerii calificativului pentru datoriile pe termen lung in moneda locala la nivelul B-, cu perspectiva negativa.
Plafonul de tara a fost revizuit in scadere de la nivelul B- la CCC.
Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung in valuta ale bancilor reflecta modificarea in sens negativ a plafonului de tara, din cauza riscurilor sporite legate de masurile de control al nivelului capitalului si al cursului de schimb adoptate de autoritati, care pot limita capacitatea sectorului privat de a onora obligatiile financiare in valuta.
Ucraina a introdus in 7 februarie un control limitat asupra circulatiei capitalului, dar masura nu impiedica serviciul datoriilor externe.
Ratingurile celor 13 banci sunt corelate de profilul de creditare al tarii.
Ratingurile bancilor ar putea fi retrogradate din nou in cazul unei masuri de acest tip aplicate ratingurilor Ucrainei.
La sfarsitul lunii ianuarie, in Ucraina au avut loc ciocniri violente soldate cu patru morti si peste 500 de raniti, iar negocierile ulterioare intre presedintele Viktor Ianukovici si opozitie nu par sa fi condus la un compromis.
Premierului Mikola Azarov a demisionat la sfarsitul lui ianuarie pentru detensionarea situatiei, dar succesorul sau nu a fost inca desemnat, iar aliatii presedintelui, majoritari in Parlament, au sugerat ca nu vor sustine un candidat al opozitiei.
Unul dintre liderii opozitiei, Arseni Iateniuk, caruia i s-a propus functia de premier de catre presedinte, a subliniat ca ar putea accepta daca opozitia ar obtine posturi cheie in Guvern si dupa o reforma constitutionala care sa reduca atributiile prezidentiale in favoarea Guvernului si Parlamentului. Dezbaterile privind aceasta reforma par sa fie intr-un punct mort.
Criza ucraineana a generat tensiuni intre Rusia si Occident, acuzat de Moscova ca incurajeaza contestarea si vrea sa creeze o "sfera de influenta" in Ucraina.
Pe acelasi subiect: