Fitch a confirmat ratingul Primariei Bucuresti, cu perspectiva stabila. “Ratingurile reflecta nivelul de bunastare peste media nationala”
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul primariei Bucuresti pentru datoriile pe termen lung in valuta la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, decizia reflectand statutul de capitala al orasului, de centru economic si administrativ al Romaniei.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost mentinut la nivelul BBB, iar cel pentru datorii pe termen scurt in valuta la F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Confirmarea ratingurilor reflecta statutul de capitala al Bucurestiului, inclusiv de centru economic si administrativ al Romaniei. Ratingurile reflecta nivelul de bunastare peste media nationala, performantele operationale solide si acoperirea datoriilor", se arata in comunicatul citat de Mediafax.
Ratingurile includ totodata nivelul ridicat al riscurilor legate de ajungerea la maturitate a unor obligatiuni in 2015 si expunerea la cursul de schimb al euro.
Perspectiva stabila a ratingului pentru datoriile pe termen lung in valuta arata asteptarile Fitch ca performantele bugetare solide ale Primariei vor continua, inclusiv faptul ca nu se intentioneaza cresterea datoriilor in 2014.
Primaria Bucuresti este expusa unui risc mare, legat de refinantarea unor obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro care ajung la maturitate pe 22 iunie 2015, pentru care vrea sa obtina imprumuturi bancare. In acest scop, Primaria este exceptata de la o regula impusa autoritatilor locale care limiteaza serrviciul datoriilor la 30% din veniturile orasului din ultimii trei ani.
Ratingurile Primariei Bucuresti sunt la nivelul celor ale Romaniei. Mentinerea performantelor operationale, prin finantarea investitiilor in mare parte din resurse interne, precum si un nivel al datoriilor de sub 100% din veniturile actuale vor avea un efect pozitiv asupra ratingurilor, potrivit Fitch.
In schimb, incertitudinile legate de planurile de refinantare a obligatiunilor care ajung la scadenta ar avea un impact negativ asupra calificativelor.
Pe acelasi subiect: