Fitch: Situatia din sectorul bancar plaseaza Romania in esalonul secund al tarilor din regiune. Nivelul creditelor neperformante, aproape de 25%
Romania se plaseaza intr-un esalon secund al tarilor din regiune in ceea ce priveste revenirea sectorului bancar, cu o profitabilitate scazuta, un nivel ridicat al creditelor neperformante si riscuri legate de imprumuturile in valuta, potrivit unui raport al agentiei de rating Fitch, citat de Mediafax.
Bancile din Polonia, Cehia si Slovacia au performante vizibil mai bune decat celelate tari UE din Europa Centrala si de Est, cu un nivel al creditelor neperformante care s-a stabilizat in jurul pragului de 6%, se arata intr-un comunicat al Fitch.
Intre timp, in celelalte tari - Romania, Ungaria, Bulgaria, Slovenia si Croatia - nivelul creditelor neperformante a crescut spre 25% anul trecut.
Slovenia are cel mai ridicat grad de neperformanta, insa situatia ar trebui sa se imbunatateasca odata ce activele problematice vor fi transferate catre vehiculul special creat de stat, asa-numita "bad bank", noteaza Fitch.
Pe langa creditele neperformante, divergentele dintre cele trei tari care merg bine si restul statelor din regiune tin si de situatia creditelor in valuta.
Astfel, daca in Polonia, Cehia si Slovacia ponderea creditelor in moneda straina in soldul total este de maximum 27%, in cele cinci tari din esalonul secund procentul depaseste 60%, constata Fitch.
Veniturile bancilor din regiune au fost constranse in ultima perioada de scaderea dobanzilor, oportunitatile limitate de crestere si de procesul de dezintermediere - reducerea finantarilor acordate de bancile-mama din vest. Desi situatia este omogena la nivelul tuturor pietelor emergente europene, Fitch remarca diferente intre cele doua grupuri de tari si in ceea ce priveste profitabilitatea, cauzate in principal de trendurile din zona creditelor problematice.
Potrivit unui raport publicat de Fitch in luna decembrie, sectorul bancar romanesc are perspective negative in acest an.
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului, fiind necesare provizioane suplimentare, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, anticipeaza expertii agentiei de rating.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, estimeaza Fitch.
Fitch atribuie Romaniei ratingul "BBB-", cu perspectiva stabila.
Pe acelasi subiect: