Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, beneficiaza din partea Fitch de un calificativ 'A+' pentru datoriile pe termen scurt si 'F1+' pentru cele pe termen scurt. Ratingul Japoniei a fost confirmat la 'AA+', se arata intr-un comunicat al Fitch.

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca va lua o decizie in privinta confirmarii sau retrogradarii calificativelor Japoniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in prima jumatate a anului viitor, dupa analizarea strategiei fiscale pe 2015 si a prognozelor privind evolutia economica.

Fitch considera ca decizia guvernului japonez de a amana cresterea cotei de TVA cu un an si jumatate, pana in aprilie 2017, va face imposibila atingerea obiectivului privind reducerea deficitului primar la 3,3% din PIB in anul fiscal 2015/2016.

Analistii Fitch estimeaza ca datoria Japoniei va avea o pondere in PIB de 241% la finele anului, de la 185% din PIB in 2008.

"Ar fi cea de a doua mare crestere a datoriei guvernamentale inregistrata in ultimii sase ani de o tara cu rating 'A' sau 'AA', dupa avansul datoriei Irlandei, si a cincea cea mai mare crestere in OCDE, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania", potrivit comunicatului.

Amanarea cresterii TVA-ului a fost si motivul principal pentru care Moody's a decis, saptamana trecuta, sa coboare calificativul acordat Japoniei la A1, de la Aa3, fiind prima retrogradare a ratingului tarii din ultimii doi ani.

Economia Japoniei a intrat in recesiune la finele lunii septembrie, dupa ce s-a contractat pentru doua trimestre consecutive. PIB-ul tarii a scazut in trimestrul al treilea cu 1,9% in termeni anuali, dupa un declin de 7,3% in al doilea trimestru.