Moody's a motivat decizia prin faptul ca premierul nipon Shinzo Abe a decis sa amane cu un an si jumatate cresterea cotei de TVA, ceea ce determina "riscuri asupra consolidarii fiscale si, pe termen lung, asupra costului finantarii si a sustenabilitatii datoriei", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Japonia este cea mai indatorata economie dintre statele dezvoltate, nivelul datoriilor depasind de peste doua ori valoarea produsului intern brut.

Guvernul nipon a afirmat recent ca va incerca sa echilibreze bugetul primar, astfel incat veniturile din taxe sa fie similare cu cheltuielile (minus platile dobanzilor pentru imprumuturile guvernamentale), pana in 2020.

"Consolidarea fiscala va deveni din ce in ce mai dificila odata cu trecerea timpului", au declarat analistii Moody's, adaugand ca intarzierea masurilor pentru reducerea datoriilor si eficienta scazuta a acestora pot afecta cresterea economiei Japoniei.

Cresterea randamentului pentru obligatiunile emise de guvernul nipon se numara, de asemenea, printre motivele care au stat la baza retrogradarii calificativului acordat Japoniei, potrivit Moody's.

In urma anuntului privind retrogradarea Japoniei, yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel fata de dolarul american, tranzactionandu-se la 119,15 unitati.