"Aceasta pozitie oficiala a fost decisa saptamana trecuta de comitetul pentru afaceri europene", care reuneste ministrii finlandezi din domeniul respectiv, a declarat pentru AFP Mikko Norros, purtatorul de cuvant al cabinetului premierului, scrie Mediafax.

Norros a precizat ca se prevazuse ca decizia sa fie anuntata in cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joi la Helsinki.

Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Imigratie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va avea efecte asupra securitatii Europei.

Thors a declarat, la randul sau, ca cele doua tari au inregistrat progrese dar ca mai trebuie luate "masuri concrete pentru consolidarea luptei impotriva criminalitatii si coruptiei".

Franta si Germania au cerut, la finele anului trecut, Comisiei Europene sa amane intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, includerea celor doua tari urmand a se face in luna martie a acestui an.

Vezi AICI reactia presedintelui Traian Basescu!

Saptamana trecuta, la Bruxelles, in cadrul evaluarii raportului privind progresele pe care le-au facut cele doua tari pentru a fi acceptate in Schengen, Franta a cerut o amanare, sustinand ca are nevoie de mai mult timp pentru a verifica raportul.

Ungaria ne sustine!

Pe de alta parte, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, i-a cerut omologului sau german, Thomas de Maiziere, sa defineasca ingrijorarile Germaniei cu privire la aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Pinter a declarat ca spera ca problema aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei sa fie discutata inainte de incheierea presedintiei ungare a UE, la sfarsitul lui iunie.

Reprezentantii Frantei si ai Germaniei si-au exprimat in repetate randuri pozitia impotriva acceptarii in Schengen a celor doua state nou intrate in UE in 2007.

Citeste si:

Cine nu ne vrea in spatiul Schengen? Basescu spune ca nu se pune problema unei amanari!
Sarkozy i-a taiat-o scurt lui Basescu la Summitul NATO! VIDEO!
Ungaria este de partea noastra! Amanarea aderarii Romaniei la Schengen, dezamagitoare!